Červená řepa – zázrak pro krásu i zdraví

Řepa je skvělá pro pleť, postavu, imunitu a ještě výborně chutná. Využijete ji do salátu, boršče a dobrá je i grilovaná nebo zapečená v troubě. řepa Řepa k nám dorazila už během starověku ze zemí kolem Středozemního moře, kde byla používána jako lék. Ve východní Evropě rychle zdomácněla, začala se pěstovat, a připravuje se z ní třeba národní ruský pokrm – boršč. Díky obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů (sodík, draslík, zinek a hořčík) je skvělou volbou pro zdravou dietu. Je výborná proti kornatění tepen, působí močopudně a povzbuzuje žaludeční činnost. Ve 100 gramech je jen 180 kilojoulů!

Detox pro pleť i tělo

Na podzim je červená řepa k dostání na každém rohu. Využijte toho a dejte si týdenní nebo měsíční kúru pro lepší imunitu, krásnější pleť a zdravější tělo. Podzim je pro takovou omlazující kúru optimální doba, připravíte tak své tělo na zimu, která pro ně představuje velkou zátěž. Každý den snězte malou červenou řepu nebo vypijte šťávu z ní. Podpoříte tak také svou imunitu a snížíte krevní tlak. Pro snižování krevního tlaku údajně působí, podle studie amerických vědců, stejně dobře jako aspirin! Stačí malá sklenička šťávy každý den. Červená řepa je navíc, díky velkému množství křemíku, nepostradatelným pomocníkem pro krásnou pleť. Vláknina v ní obsažená podporuje správné zažívání a je jednoduchým způsobem očisty střev i zlepšení celého zažívacího traktu. Najdete v ní také kyselinu listovou, která je nezbytná pro nastávající maminky. Při řepném detoxu se nelekněte červeného zabarvení moči, je způsobené barvivem řepy.

Salát carpaccio ve středozemním stylu: Nakrájejte grilovanou řepu na tenké plátky a podávejte s rukolou a kozím sýrem, zakapanou olivovým olejem.

chipsy z červené řepyJak ji zpracovat?

Bulvy řepy můžete koupit na trzích i v supermarketech. Syrová řepa se dobře uplatní v salátech, v kombinaci s česnekem nebo křenem. Nasekanou řepu použijte jako základ zdravých pomazánek, které můžete doplnit výraznými sýry, třeba brynzou nebo balkánským sýrem. V zimě je oblíbenou vitaminovou bombou řepný salát se zelím, křenem a jablky. Řepu můžete i uvařit a použít ji do smetanových salátů, případně ji jen osolit a opepřit. Jíst jako salát můžete i její listy. Řepu můžete grilovat nebo upéci v troubě, při této úpravě počítejte s půl hodinou až hodinou, podle její velikosti. Místo brambor ji využijete i pro bramboráky. Koření, které se k řepě hodí, je bazalka, anýz nebo kmín.

Udělejte si zdravé hranolky z řepy, stačí je nakrájet ve tvaru hranolek, potřít olivovým olejem, posypat kořením (rozmarýn, tymián, sůl) a upéct v troubě na 180°C zhruba 45 minut. Můžete si z nich také udělat chipsy, postup je stejný, akorát si je nakrájíte na tenčí plátky (pokud budete mít tenké plátky, doba pečení se zkrátí).

Boršč z červené řepy

Boršč z červené řepy

Řepa je skvělá pro pleť, postavu, imunitu a ještě výborně chutná. Využijete ji do tradiční polévky, která pochází z Ruska, do...

Recept - suroviny a postup

Čatní z řepy

1 kg oloupané a nastrouhané řepy smícháme s třemi nakrájenými cibulemi, dochutíme cukrem, česnekem, novým kořením, osolíme (záleží na chuti), přidáme jablečný nebo balsamico ocet (někdo raději dává červené víno) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté snížíme plamen, zakryjeme pokličkou a pozvolna vaříme zhruba hodinu, následně ještě bez pokličky vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Směs dáme do suchých sklenic a uzavřeme. Čatní chutná skvěle po pár dnech, když se všechny chutě a vůně ve sklenici rozleží.

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Léčivá zelenina v našem jídelníčku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

10 komentářů k článku “Červená řepa – zázrak pro krásu i zdraví”

  1. Perfektní je salát z červ.řepy. 3 ks řepy, 3 ks brambor, 2 ks jablek, 1 ks cibule, 2 PL olivového oleje, 2 PL citrónové šťávy, 1 PL medu, peř a sůl. Řepu a brambory uvaříme, nakrájíme na kostičky, přidáme jablka a cibuli také na kostičky, olej, citr.šťávu, med, koření a zamícháme. To je vše. Dobré, zdravé, light 🙂

  2. Salát ze zelí a červené řepy.Na 1 kg hlávkového zelí,1 kg uvařené a oloupané červené řepy,2O dkg cibule,O,25 l octa,O,5 l vody,20 dkg cukru a 2 lžíce soli. Vodu s octem,solí a cukrem povaříme 5 minut s nakrájeným zelím a cibulí,přidáme nahrubo nastrouhanou červenou řepu (já ji protlačuji přes kolečko na bramborový salát) a dalších 5 minut vše povaříme. Ještě teplé plníme do sklenic a 15 minut sterilizujeme při 80-ti stupních. Za čtrnáct dní můžeme konzumovat,je to výborná příloha k čemukoliv.

  3. POZOR na ocet, dlouhý čas jsem každý rok zavařovala červenou řepu jako jinou zeleninu
    se stejným nálevem ale s troškou feniklu. V několika článcích a rozhovorech v televizi i
    rozhlase jsem se dověděla jak lihový ocet špatně působí. Napište svůj názor Dasa

    1. Dobrý den Dášo, máte pravdu. Lihový ocet není příliš dobrý pro naše zdraví. Má však jiné využití, v některých domácnostech či provozovnách je používán jako čisticí prostředek na podlahy i k mytí oken. Lihový ocet vám může pomoci odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice. Přejeme pěkný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*