Zelí je vitamínová bomba, která podporuje naši imunitu, tedy i zdraví, ale také krásu. Jak ho správně zpracovat a využít v kuchyni?
Zelí a jeho účinky na zdraví
Chcete mít krásnou pleť a pevnou imunitu? Pak do svého jídelníčku rozhodně zařaďte zelí. Zelí obsahuje vysoké množství vitaminu C, K, dále také vitamin B6, antioxidanty, vápník, draslík a mangan.
Všechny tyto látky pozitivně působí na náš organismus. Jak?
- Vitamin C: podporuje zdraví kůže, cév, kostí a zubů;
- vitamin K: hraje důležitou roli ve správném srážení krve a pomáhá udržovat pevnost kostí;
- vláknina pomáhá předejít rakovině, obezitě, srdečním chorobám, hemeroidům a zácpě;
- draslík podporuje správnou funkci nervů, svalů a srdce;
- mangan přispívá k překonávání únavy, zlepšuje paměť a zvyšuje celkovou odolnost nervů.
Druhy zelí a jeho využití v kuchyni
V kuchyni nejčastěji využíváme zelí pekingské, čínské a hlávkové. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Pekingské a čínské zelí
I když se od sebe vzhledově liší, obsah pro tělo prospěšných látek mají podobný. Obě rostliny obsahují vitaminy C, B1, B2, B3 a minerální látky, jako jsou například hořčík, vápník, draslík, železo a síra.
Pekingské zelí se používá především k přípravě salátů, protože při tepelné úpravě listy okamžitě vadnou.
Čínské zelí je základem všech čínských smažených jídel a polévek. Přidávejme ho ale až úplně nakonec. Proč? Listy tak zůstanou krásně křehké.
Hlávkové zelí
Hlávkové zelí je k dostání v červené a bílé variantě. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Červené zelí:
- Je výraznější jak chuťově, tak na talíři.
- Má o něco více vitaminu C, draslíku a železa než jeho bílá varianta.
- Využijeme ho zejména jako dušené, pečené či sterilizované.
Bílé zelí najde v kuchyni širší uplatnění. Použijeme ho například na:
- saláty;
- nakládání (např. domácí kvašené zelí);
- segedínský guláš;
- zelné polévky;
- přílohu k masu;
- nebo na pečení.
Tip na zpracování zelí
- Zelí pečlivě omyjeme a necháme okapat.
- Rozřízneme ho na polovinu.
- Košťál odřízneme a vyhodíme.
- Hlávku zelí můžeme nakrájet na tenké nudličky, které použijeme do salátu nebo jako přílohu.
- Širší nudličky jsou skvělé do polévky.
Zelí nakrájené nahrubo na větší kousky se hodí také na salát nebo do zeleninových směsí.
Na YouTube Jakvkuchyni.cz najdete další videa Tipy a triky, tak jako spoustu dalších báječných receptů.
Kimchi
Kimchi, zelný kořeněný salát, je korejská národní pochoutka. Má nízký obsah kalorií, hodně vlákniny, živin a vitaminů, esenciálních...
Recept - suroviny a postupA jak zelnou pochoutku kimchi využijeme? Do asijských jídel, k rýži, nudlím, do polévek nebo jako přílohu.
Během přípravy kimchi nám určitě zby dou odřezky zeleniny. Kam s nimi? Do směsného odpadu určitě ne. Bioodpad můžeme kompostovat a využít takzvané kompostéry. Více o kompostování bioodpadu se dozvíte v článku Bioodpad – kam s ním? Třiďte a kompostujte!
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného „Tipy a triky„. Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!