Tipy a triky: Zpracováváme zelí


Zelí je vitamínová bomba, která podporuje naši imunitu, tedy i zdraví, ale také krásu. Jak ho správně zpracovat a využít v kuchyni?  

Zelí a jeho účinky na zdraví

Chcete mít krásnou pleť a pevnou imunitu? Pak do svého jídelníčku rozhodně zařaďte zelí. Zelí obsahuje vysoké množství vitaminu C, K, dále také vitamin B6, antioxidanty, vápník, draslík a mangan.

Všechny tyto látky pozitivně působí na náš organismus. Jak?

  • Vitamin C: podporuje zdraví kůže, cév, kostí a zubů;
  • vitamin K: hraje důležitou roli ve správném srážení krve a pomáhá udržovat pevnost kostí;
  • vláknina pomáhá předejít rakovině, obezitě, srdečním chorobám, hemeroidům a zácpě;
  • draslík podporuje správnou funkci nervů, svalů a srdce;
  • mangan přispívá k překonávání únavy, zlepšuje paměť a zvyšuje celkovou odolnost nervů.

Druhy zelí a jeho využití v kuchyni

V kuchyni nejčastěji využíváme zelí pekingské, čínské a hlávkové. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pekingské a čínské zelí 

I když se od sebe vzhledově liší, obsah pro tělo prospěšných látek mají podobný. Obě rostliny obsahují vitaminy C, B1, B2, B3 a minerální látky, jako jsou například hořčík, vápník, draslík, železo a síra. 

Pekingské zelí se používá především k přípravě salátů, protože při tepelné úpravě listy okamžitě vadnou.

Čínské zelí je základem všech čínských smažených jídel a polévek. Přidávejme ho ale až úplně nakonec. Proč? Listy tak zůstanou krásně křehké.

Hlávkové zelí

Hlávkové zelí je k dostání v červené a bílé variantě. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Červené zelí:

  • Je výraznější jak chuťově, tak na talíři.
  • Má o něco více vitaminu C, draslíku a železa než jeho bílá varianta.
  • Využijeme ho zejména jako dušené, pečené či sterilizované.

Bílé zelí najde v kuchyni širší uplatnění. Použijeme ho například na:

  • saláty;
  • nakládání (např. domácí kvašené zelí);
  • segedínský guláš;
  • zelné polévky;
  • přílohu k masu;
  • nebo na pečení.

Tip na zpracování zelí

  • Zelí pečlivě omyjeme a necháme okapat.
  • Rozřízneme ho na polovinu.
  • Košťál odřízneme a vyhodíme.
  • Hlávku zelí můžeme nakrájet na tenké nudličky, které použijeme do salátu nebo jako přílohu.
  •  Širší nudličky jsou skvělé do polévky.

Zelí nakrájené nahrubo na větší kousky se hodí také na salát nebo do zeleninových směsí.

Na YouTube Jakvkuchyni.cz najdete další videa Tipy a triky, tak jako spoustu dalších báječných receptů.

Kimchi

Kimchi

Kimchi, zelný kořeněný salát, je korejská národní pochoutka. Má nízký obsah kalorií, hodně vlákniny, živin a vitaminů, esenciálních...

Recept - suroviny a postup

A jak zelnou pochoutku kimchi využijeme? Do asijských jídel, k rýži, nudlím, do polévek nebo jako přílohu. 

Během přípravy kimchi nám určitě zby     dou odřezky zeleniny. Kam s nimi? Do směsného odpadu určitě ne. Bioodpad můžeme kompostovat a využít takzvané kompostéry. Více o kompostování bioodpadu se dozvíte v  článku Bioodpad – kam s ním? Třiďte a kompostujte!

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného „Tipy a triky„. Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*