Tento základní recept na mléčně kvašené zelí si můžete upravit a přidat do zelí feferonky, zeleninu, koření... V ledničce vydrží vykvašené zelí měsíc.
|
Tento základní recept na mléčně kvašené zelí si můžete upravit a přidat do zelí feferonky, zeleninu, koření... V ledničce vydrží vykvašené zelí měsíc.
|
Pokyny
- Hlávkové zelí, mrkev i cibuli si nakrouháme či nasekáme najemno.
- V lavoru si takto připravenou zeleninu osolíme, přidáme česnek, popřípadě křen a v dlaních ji mačkáme přibližně 10 až 15 minut, než zelenina začne uvolňovat vodu.
- Zelenina by měla být jemně slaná.
- Sůl konzervuje zeleninu, avšak neznemožňuje přirozené žádoucí kvasné procesy.
- Poté zeleninu přemístíme do sklenice a řádně ji utlačíme.
- Pod sklenici postavíme talířek, aby měla kam odtékat přebytečná voda. Pickles dozrává po dobu jednoho až dvou týdnů.
- Poté vydrží další měsíc až dva při pokojové teplotě. Je důležité po odebrání zeleniny ze sklenice vždy zbytek udusat.
- Můžete přidat i řepu nebo ředkvičky.