Domácí kvašené zelí

Tento základní recept na mléčně kvašené zelí si můžete upravit a přidat do zelí feferonky, zeleninu, koření... V ledničce vydrží vykvašené zelí měsíc.
Tento základní recept na mléčně kvašené zelí si můžete upravit a přidat do zelí feferonky, zeleninu, koření... V ledničce vydrží vykvašené zelí měsíc.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 kg zelí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    zelí 500g bílé, hlávkové
    mrkev 400g
    cibule 250g
    sůl 15 - 20g
Pokyny
  1. Hlávkové zelí, mrkev i cibuli si nakrouháme či nasekáme najemno.
  2. V lavoru si takto připravenou zeleninu osolíme, přidáme česnek, popřípadě křen a v dlaních ji mačkáme přibližně 10 až 15 minut, než zelenina začne uvolňovat vodu.
  3. Zelenina by měla být jemně slaná.
  4. Sůl konzervuje zeleninu, avšak neznemožňuje přirozené žádoucí kvasné procesy.
  5. Poté zeleninu přemístíme do sklenice a řádně ji utlačíme.
  6. Pod sklenici postavíme talířek, aby měla kam odtékat přebytečná voda. Pickles dozrává po dobu jednoho až dvou týdnů.
  7. Poté vydrží další měsíc až dva při pokojové teplotě. Je důležité po odebrání zeleniny ze sklenice vždy zbytek udusat.
  8. Můžete přidat i řepu nebo ředkvičky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*