Je to korejská národní pochoutka plná vitamínů, která se podívala i do vesmíru a byla zařazena mezi pět nejzdravějších potravin světa. O čem je řeč? Přece o kimči!
|
Je to korejská národní pochoutka plná vitamínů, která se podívala i do vesmíru a byla zařazena mezi pět nejzdravějších potravin světa. O čem je řeč? Přece o kimči!
|
Pokyny
- Hlávky čínského zelí rozpůlíme, pečlivě omyjeme a necháme okapat. Poté opatrně nasolíme každý list zvlášť, aniž by se hlávka rozpadla a přendáme do misky.
- Necháme asi 30 minut odpočinout. Jednotlivé hlávky otáčíme 3x až 4x po 30 minutách tak, aby se sůl dostala do každé vrstvy a zároveň absorbovaly zpět vodu, kterou během nasolování pustily.
- Mezitím si připravíme omáčku: v 1 litru studené vody rozmícháme 2 lžíce rýžové mouky a přivedeme k varu. Vaříme ji na mírném ohni asi 10 minut, dokud tekutina nezhoustne. Nakonec přidáme třtinový cukr a ve chvíli, kdy má směs hustotu omáčky, ji odstavíme z ohně.
- Veškerou zeleninu nakrájíme na tenké kousky - zázvor a česnek můžeme rozemlít v mixéru. Vše vložíme do misky, přisypeme chilli papričky a zalijeme rybí omáčkou.
- Nakonec přidáme i vychladlou omáčku z vody, mouky, cukru a vše opatrně promícháme.
- Připravíme si nasolené hlávky čínského zelí a směs vtíráme do jednotlivých listů.
- Vše vložíme do kameninové nádoby s víkem, pečlivě umačkáme, abychom zabránili přístupu vzduchu a přiklopené necháme minimálně 24 hodin odpočinout.
- Poté nádobu opatrně otevřeme, zeleninu znovu přitlačíme ke dnu a vložíme na dalších 5 dní do lednice.
Kimči můžeme v průběhu fermentace ochutnávat, ale samozřejmě čím déle ho necháme kvasit, tím lepší bude mít chuť.