Domácí kimči

Je to korejská národní pochoutka plná vitamínů, která se podívala i do vesmíru a byla zařazena mezi pět nejzdravějších potravin světa. O čem je řeč? Přece o kimči!
Je to korejská národní pochoutka plná vitamínů, která se podívala i do vesmíru a byla zařazena mezi pět nejzdravějších potravin světa. O čem je řeč? Přece o kimči!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
300 g kimči
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    omáčka 125ml rybí
    česnek 10stroužků
    zelí 3hlávky
    třtinový cukr 3lžíce
    mrkev 2ks
    mouka 2lžíce rýžová
    cibule 1/2ks
    sůl 1miska mořská
    ředkvička 1ks bílá
    zázvor čerstvý
    chilli 1hrst papričky
Pokyny
  1. Hlávky čínského zelí rozpůlíme, pečlivě omyjeme a necháme okapat. Poté opatrně nasolíme každý list zvlášť, aniž by se hlávka rozpadla a přendáme do misky.
  2. Necháme asi 30 minut odpočinout. Jednotlivé hlávky otáčíme 3x až 4x po 30 minutách tak, aby se sůl dostala do každé vrstvy a zároveň absorbovaly zpět vodu, kterou během nasolování pustily.
  3. Mezitím si připravíme omáčku: v 1 litru studené vody rozmícháme 2 lžíce rýžové mouky a přivedeme k varu. Vaříme ji na mírném ohni asi 10 minut, dokud tekutina nezhoustne. Nakonec přidáme třtinový cukr a ve chvíli, kdy má směs hustotu omáčky, ji odstavíme z ohně.
  4. Veškerou zeleninu nakrájíme na tenké kousky - zázvor a česnek můžeme rozemlít v mixéru. Vše vložíme do misky, přisypeme chilli papričky a zalijeme rybí omáčkou.
  5. Nakonec přidáme i vychladlou omáčku z vody, mouky, cukru a vše opatrně promícháme.
  6. Připravíme si nasolené hlávky čínského zelí a směs vtíráme do jednotlivých listů.
  7. Vše vložíme do kameninové nádoby s víkem, pečlivě umačkáme, abychom zabránili přístupu vzduchu a přiklopené necháme minimálně 24 hodin odpočinout.
  8. Poté nádobu opatrně otevřeme, zeleninu znovu přitlačíme ke dnu a vložíme na dalších 5 dní do lednice.

Kimči můžeme v průběhu fermentace ochutnávat, ale samozřejmě čím déle ho necháme kvasit, tím lepší bude mít chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*