Tipy a triky: Jak rychle nakrájet rajčata a vykouzlit z nich výborné concassé?


Také milujete rajčata? Pokud ano, pak jste právě teď na správném místě. V dalším článku ze série Tipy a triky s názornými ukázkami ve videu vám prozradíme, jak rajčata správně skladovat, krájet i loupat. Na závěr si ukážeme výborný recept na rajčatové concassé a povíme si, proč by se rajčata měla pravidelně objevovat v našich jídelníčcích.

Tipy a triky: jak rychle nakrájet rajčata a vykouzlit z nich výborné concassé?

Jak rajčata správně skladovat?

Zralá rajčata nelze skladovat příliš dlouho, protože by shnila. Ve většině případů nám doma po dozrání vydrží maximálně pár dní. Jak tedy vypadají vhodné podmínky pro skladování rajčat?
Ideální teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Rajčata tedy patří ideálně do misky, nebo do košíčku, nikoli do ledničky. V chladném prostředí by zbytečně ztratila svou charakteristickou chuť.

Tipy a triky – jak rajčata nejrychleji nakrájet? Vyzkoušejte talířovou metodu?

Také si rádi dopřáváte cherry rajčata jako přílohu, ale nebaví vás je rozkrajovat? Objevili jsme jednu vychytávku – jmenuje se talířová metoda. Postup je jednoduchý:

  1. Vezmeme menší talíř.
  2. Umístíme na něj rajčátka.
  3. Přiklopíme ho druhým menším talířem.
  4. Uprostřed by nám měla vzniknout malá škvíra, kterou vedeme řez větším nožem.
Pokud menší talíře nemáme, můžeme použít klasické velké, jen je otočíme z druhé strany.

Tipy a triky na loupání rajčat – jak na to?

Loupání rajčat je jednoduché:

  1. Vezmeme si malý ostrý nožík.
  2. Slupku rajčat nařízneme na obouch koncích do kříže.
  3. Rajčata zalijeme vařicí vodou a necháme přibližně 30 vteřin odstát.
  4. Vodu z rajčat slijeme a zchladíme studenou vodou.
  5. Jakmile jsou rajčata studená, sloupneme z nich slupku.

Tento postup se nám bude hodit při přípravě lahodného concassé.

Proč je dobré do jídelníčku zařadit rajčata?

Pokud se na našich talířích pravidelně objevují rajčata, je to dobře. Proč? Jedná se o velmi zdravou potravinu, která nám přináší řadu výhod. Jaké například?

Udržují zdravé kosti – obsahují vitamín K, který prospívá zdraví kostí.
Působí proti sraženinám – i v tomto případě je zapotřebí vitamínu K.
Snižují krevní tlak, napomáhají správné činnosti srdce a udržují správnou funkci nerového i svalového systému.
Udržují zrak v dobré kondici.
Snižují hladinu špatného LDL cholesterolu a naopak zvyšují dobrý HDL cholesterol. A to platí také u tepelně upravených rajčat.

Rajčatové concassé

Rajčatové concassé

Concassé, speciální postup při přípravě zeleniny, k nám přišel z Francie. Nejčastěji se takto upravují rajčata.

Recept - suroviny a postup

Co se zbytky rajčat, které v kuchyni nevyužijeme? V první řadě je vhodné pořádně zapátrat na internetu, zda není možné najít ještě nějaké využití. Vaření beze zbytku má totiž obrovský přínos pro životní prostředí. Pokud žádné vhodné využití nenajdeme, vyhodíme nevyužité části rajčat do bioodpadu.

 

 

Tento článek je součástí seriálu "Tipy a triky". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Tipy a triky: Chřest na ozdobu a na gril
Tags: , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*