Jak uchovat vánoční cukroví?


Během vánočních svátků, ale také i po Vánocích bychom měli dbát na správné skladování u cukroví, které si někteří napečou do zásoby nebo které nám kolikrát také nedobrovolně zbyde.

rohlíčky

Měli bychom pamatovat na to, že většina napečených dobrot se má skladovat mezi 4 a 5 °C, teplota by ale nikdy neměla klesnout pod bod mrazu.

V čem skladovat?

Ideální jsou papírové krabice (zejména u slepovaného cukroví), plechové dózy nebo plastové misky s dobře uzavíratelným víkem vyložené alobalem nebo pečicím papírem. Perníčky je vhodné skladovat v keramických nádobách.

Na uskladnění sněhového pečiva jsou nejvhodnější kartonové krabice, plechové dózy nebo papírové sáčky.

Jak a kde skladovat

Nejvhodnější je studená spíž nebo sklep a tmavé místo. Při skladování je důležitý chlad a stálá teplota, při které neklesá na bod mrazu. Proto není vhodné nechávat cukroví dlouhodobě venku na balkoně, kde hrozí to, že díky změnám teplot na chvíli zmrzne, pak rozmrzne, což chuť a kvalitu cukroví znehodnotí. Jinak pokud velmi krátkodobě skladujete cukroví na balkoně, to cukroví neublíží.

Perníkové a linecké těsto vyžaduje kvůli vláčnosti vyšší vlhkost. Krémové cukroví, pokud nemáte v bytě chladnou místnost, můžete nechat pečlivě zabalené v lednici. Nepečené cukroví, které je třeba co nejdříve spotřebovat, pečlivě zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky.

Je dobré vždy pamatovat na to, aby se vůně u některého aromatického cukroví nemísilo s vůněmi jiných druhů cukroví.

Perníčky je dobré před uskladněním v keramické misce také velmi lehce postříkat vodou nebo rumem a následně je pečlivě přikrýt alobalem, případně ještě keramickou nádobu uzavřít poklicí. Perníčky můžete také skladovat v kartonové krabici, do které můžete přidat rozkrojený chléb nebo jablko, který perníčky změkčí. Ovšem je vždy třeba chléb i jablko po čase vyměnit, aby neplesnivěly.

Jaké druhy se dají zamrazit?

Cukroví s menším obsahem tuku se dá zamrazit. Velmi tučné cukroví není vhodné zamražovat, tuk by zežlukl. Než cukroví zamrazíme, dobré je plastovou nádobku připravenou na cukroví, vyložit alobalem. Cukroví je dobré zamrazit při teplotě nižší než -18 °C a nejlépe do půl roku spotřebovat.

Do krabice s vanilkovými rohlíčky můžete přidat použité vanilkové lusky, cukroví tak krásně provoní.
Tento článek je součástí seriálu "Velký vánoční seriál". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Šampaňské nebo sekt – jak se vyznat v bublinkách Chcete vyzrát na kocovinu?
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*