Zdravé a snadné cukroví, které se nikdy nepřipálí


Voňavé perníčky a vanilkové rohlíčky by určitě na vánočním stole neměly chybět, ale všechny další druhy můžete poskládat z nepečeného cukroví. Má řadu výhod – je hotové během chvilky, můžou s ním pomáhat i děti a hlavně – vždycky se povede! vlocky, musli, raw, sladke, zdrave (2) Zvyk připravovat vánoční cukroví pochází ještě z pohanské minulosti, kdy byl součástí obřadů, které měly ochránit lidi a jejich domovy před temnými silami. K tomu sloužily sladké „úplatky“, zhotovované nejčastěji z medu, sušeného ovoce a ořechů, které pak hospodyně zavěšovaly u stropu světnice, do stájí i na stromy na zahradě.

Cukr na ústupu

Také při přípravě vánočního nepečeného cukroví patří k nejvíce používaným ingrediencím různé druhy oříšků, sušené ovoce, med… a také čokoláda, kakao, cukr, tuk a vajíčka. Především klasické recepty na nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda nebo čokoládové kuličky, se sice bez posledně jmenovaných surovin neobejdou, ale stále častěji je nahrazují zdravější varianty. Především místo bílého rafinovaného cukru se používá hnědý třtinový, který při výrobě neprochází žádnými chemickými procesy a navíc krásně voní a chutná po karamelu. Ten, kdo se chce cukru zcela vyhnout, může použít třeba javorový sirup. Hotové kousky pak můžete obalit namísto v klasickém moučkovém cukru například v sušeném mléce. Naše babičky rády přidávaly do pečiva a cukroví kandované ovoce. To ale představuje doslova „kalorickou bombu“ právě kvůli velkému obsahu jednoduchých cukrů. Mnohem vhodnější je ovoce sušené. Ve výhodě jsou samozřejmě předvídavé hospodyňky, které si už v létě a na podzim připravily vlastní zásoby. Pokud mezi ně nepatříte a chystáte se na nákup, raději se předem ujistěte, že se jedná o nesířený produkt. Proces síření sice pomáhá například zachovat původní barvu ovoce, ale citlivější lidé můžou mít po jeho požití zdravotní problémy – třeba bolesti hlavy nebo alergickou reakci.

Frčí raw

Čokoláda (nejlépe 70%) a kvalitní kakao propagátorům zdravé výživy většinou nijak zvlášť nevadí, ale i tyto ingredience už mají úspěšného konkurenta v podobě karobu, který obsahuje mnohem méně tuku a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu. Máslo v mnoha případech s úspěchem nahradí rostlinný tuk nebo ořechová či mandlová pasta. V posledních letech se v receptech na nepečené cukroví objevují i méně známé suroviny – například sezamová, dýňová, lněná, slunečnicová nebo chia semínka, javorový, agávový nebo datlový sirup, ječmenná sladěnka nebo stévie. Právě z těchto ingrediencí připravují své cukroví i vyznavači raw stravy (živá strava), tedy jídel, která se nijak tepelně ani chemicky neupravují. Příznivci tohoto způsobu stravování, který je i jistým životním stylem, dokážou vyrobit z běžných surovin zajímavé obměny klasických druhů vánočního cukroví i zcela originální kousky. Kromě zmiňovaných surovin přitom využívají také nejrůznější koření – především badyán, vanilku, anýz nebo skořici.

Při přípravě základů na raw cukroví využijte mixér, jímž snadno rozmělníte oříšky, ovoce a další ingredience na hladkou hmotu, která pak půjde snadno dále zpracovávat.

Slovníček

  • Agáve – zahuštěná přírodní šťáva z rostliny kaktusového typu. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru a velmi nízké množství sacharózy.
  • Chia semínka – semínka šalvěje hispánské, významná vysokým obsahem omega-3 a dalších účinných látek.
  • Javorový sirup – koncentrovaná míza ze stromů-javorů.
  • Ječmenná sladěnka – jejím základem je ječný slad. Současně je i bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.
  • Karob – jedná se o plody, které obsahují lusky rohovníku obecného, stromu rostoucího ve Středomoří. Nazývá se také svatojánský chléb.
  • Stévie – tropická rostlina původem z Ameriky, ceněná pro svou vysokou sladivost a léčivé účinky.
Belgické čokocitrusy - originální osvěžující zákusek

Belgické čokocitrusy - originální osvěžující zákusek

Tento recept pochází od slavného belgického čokolatiéra Dominiquea Persoone, který vyráběl čokoládové pralinky i pro členy Rolling...

Recept - suroviny a postup
Jednoduché raw cukroví

Jednoduché raw cukroví

Voňavé perníčky a vanilkové rohlíčky by určitě na vánočním stole neměly chybět, ale všechny další druhy můžete poskládat z...

Recept - suroviny a postup

 

Sklenici od jahodové nebo brusinkové marmelády stačí pořádně vyškrábat od zbytků marmelády a můžete ji přinést do zeleného kontejneru na sklo.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*