Kdy začít péct vánoční cukroví, aby bylo na Vánoce křehké a čerstvé?


Vánoce jsou svátky klidu a míru. Aby i pečení cukroví probíhalo ve vánoční pohodě, poradíme vám, kdy je nejlepší čas pustit se do příprav jednotlivých druhů – obléknout zástěru a roztopit troubu.

Kdy začít péct vánoční cukroví, aby bylo na Vánoce křehké a čerstvé?

Tradice vánočního cukroví

Vůně cukroví neodmyslitelně patří k vánoční náladě. Víte, kde se tradice pečení cukroví vzala? Dnes je pro nás tato sladká pochoutka spojena především s vánočním mlsáním. Nebylo tomu ale tak vždy. Vše začalo přibližně v 16. století u našich předků – Pohanů, kteří uctívali přírodní síly.
Ti věšeli cukroví na dveře, okna, stromy i do chlévů. Proč? Věřili, že je ochrání před temnými silami a zlými duchy. 

Jak pekli cukroví naši předci?

Dříve se při výrobě cukroví používalo hodně sušeného ovoce, ořechů a medu. Mouka a cukr byly nedostatkovým zbožím. Pekly se i jiné tvary než dnes. Nejčastěji to byla kolečka, která symbolizovala slunce a tvary různých zvířat. Jedno ale zůstalo stejné – s pečením začínaly hospodyně na první advent. 

Kdy začít péct cukroví ?

Dnes je v každé rodině zvykem péct několik druhů cukroví. Mezi nejznámější patří vanilkové rohlíčky, perníčky, pracny, ořechy a linecké cukroví. Některé cukroví je dobré nechat odležet, jiné druhy se připravují až na poslední chvíli. Abychom vše stihli a cukroví mělo co nejlepší chuť, měli bychom se na pečení pečlivě připravit.

Tipy, jak si ulehčit pečení cukroví?

  • Pokud víme, že budeme péct více druhů, sepišme si je všechny na papír.
  • K jednotlivým druhům si napišme ingredience, které musíme koupit.
  • Označme si v kalendáři dny, kdy budeme mít čas na pečení.

Rozdělme si pečení jednotlivých druhů cukroví na konkrétní dny vyznačené v kalendáři podle toho, aby byly jednotlivé druhy cukroví na Vánoce krásně uleželé a křehké.

1.adventní víkend

Pokud si v týdnu najdeme chvíli, zadělejme si těsto na cukroví a nechme ho v lednici odležet. Pustit se do práce můžeme klidně až o víkendu. Těsto by vždy mělo být odleželé několik hodin, pokud v receptu není uvedeno jinak. Čím déle, tím lépe.

První adventní víkend je vhodný k pečení “suchých” druhů cukroví, které nebudeme promazávat.
Patří mezi ně například perníčky, pracny nebo vanilkové rohlíčky.
Pustit se můžeme i do lineckého cukroví a promazat ho později.

TIP: Krabici s cukrovím uložme na suché a chladné místo. Do Vánoc se jednotlivé kousky uleží a budou krásně křehké.
Více o správném skladování cukroví najdete v článku Jak uchovat vánoční cukroví

2. adventní víkend

Toto období je vhodné k přípravě jakéhokoliv jiného cukroví, které máme na seznamu. Stranou nechme jen to, které je plněné krémem a nepečené druhy. Na ně přijde ještě čas.

Nyní je také ideální čas na promazávání lineckého cukroví, které jsme si už upekli v minulém týdnu. Těsto již bude zkřehlé a při mazání se nám nebude lámat. Do Vánoc se nám chutě těsta a marmelády krásně propojí.

3. adventní víkend

V tomto týdnu bychom měli mít už všechno cukroví upečené a můžeme se pustit do přípravy máslových krémů. Ty mají kratší trvanlivost a některé nevydrží déle než dva týdny.
Týden před Vánoci je také ten pravý čas na čokoládovou polevu, zdobení a přípravu nepečeného cukroví. 

Kdo má rád vánočku, pak je nejlepší upéct ji den před Štědrým dnem.

Hotovo, upečeno. Přejeme vám krásné a sladké Vánoce!

Vánoce jsou symbolem hojnosti – ať už v jídle či v množství nakoupených dárků. Během svátků ale také vyprodukujeme velké množství odpadu. Snažme se v těchto dnech myslet na přírodu a minimálně odpad třiďme. TIPY: pečicí papír patří do směsného odpadu, sklenice do skla, očištěné plastové krabičky do plastu, kartony od vajíček do modrého kontejneru a použitý olej do sběrného dvora
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*