Zorganizujte si pečení cukroví


Cukroví můžete napéci v klidu už během prosince. Důležité je péci ve správném pořadí od cukroví, které se musí nechat rozležet, až po takové, které se rychle kazí. Máme pro vás plán, víkend po víkendu.

peceni-pernicek-cukrovi (1)

Ve zkratce: Pečení cukroví začíná na Kateřinu (perníčky, vanilkové rohlíčky). Plněné cukroví se peče po Mikuláši a začíná se plnit po Lucii, nepečené týden před vánoci.

Prázdné papírové sáčky od mouky můžete vyhodit do modrého kontejneru.Další zajímavé informace o třídění odpadů najdete na webu www.jaktridit.cz.

Připravit, pozor, nakupujeme!

Před samotným pečením si v klidu sedněte a připravte své vánoční recepty. Ideální je, když u každého receptu máte připravený i seznam všech ingrediencí a pomůcek, které budete potřebovat. Z nich sestavte velký nákupní seznam, abyste mohli vše nakoupit v klidu. Posčítejte, kolik potřebujete mouky, másla, cukru… a nezapomeňte na pomůcky, jako je pečící papír nebo krabice na ukládání. Najděte formičky a můžete vyrazit do obchodu. Tento velký nákupní seznam schovejte, ušetří vám čas při následujících Vánocích.

Hledáte skořici a citronovou kůru? Nadešel ten správný čas na organizaci vašeho koření.

Začínáme s perníčky a pagáčky – středa a čtvrtek

Perníčky, zázvorky a škvarkové pečivo se musí rozležet.  Připravte je tedy klidně už tři týdny před Vánoci. Jeden den upečte a následující ozdobte. Uložte je nejlépe do keramické nádoby, která pomůže tomu, aby byly perníčky vláčné. Vyložte ji alobalem, uložte perníčky a další cukroví (zázvorky nebo medvědí tlapy), poté znovu přikryjte alobalem a přiklopte. Pokud nemáte keramickou nádobu, použijte trik s alobalem a cukroví schovejte do obyčejné papírové krabice. Až budete péci linecké, uložte jej podobným způsobem.

Těsta s obsahem tuku nesmí zmrznout, jinak v nich tuk žlukne.

Pokračujeme o víkendu  – rohlíčky a spol.

Je 12.12, zbývají necelé dva týdny do Štědrého dne a vy se můžete pustit do běžného cukroví. Nejlepší je během jednoho dne jej napéci a druhý den ozdobit a poslepovat. Linecké cukroví bez náplně uložte do plechové krabice vyložené ubrouskem a přikryjeme dalším ubrouskem. Cukroví s polevou, slepené džemem nebo krémem vždy raději uložte v boxu do chladničky.

 Mizí u vás cukroví už před Vánocemi? Od každého druhu si schovejte ty nejkrásnější kousky, abyste měla čím ozdobit vánoční tabuli.

Finišujeme o posledním víkendu – nepečené a krémové cukroví

Těsně před Vánocemi, třeba 19.12., si vyhraďte čas na cukroví, které se rychle kazí. Kokosové kuličky, krémové košíčky a další cukroví, které obsahuje hodně tuku, uložte do ledničky v plastové krabičce. Křehké cukroví, jako jsou kokosky nebo pusinky, zabalte do papírového sáčku a uložte do chladu.

Chcete si na cukroví pochutnat i na jaře? Můžete jej zmrazit. Box vyložte alobalem, cukroví přikryjte dalším plátem alobalu a dobře uzavřete.

Tags: , , , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*