Tipy a triky: Zpracování a využití avokáda


Také milujete avokádo? Ve videu přinášíme praktické rady, jak z něj odstranít pecku, zabránít jeho zhnědnutí a také přidáme tip na zdravý recept. Jdeme na to.

Tipy a triky: Zpracování a využití avokáda

Avokádo

Avokádo je superpotravina, která blahodárně působí na naše zdraví i krásu. Obsahuje velké množství draslíku, nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence osteoporózy. Podívejme se, jak si avokádo nejlépe připravíme doma.

Jak rozříznout avokádo?

Pomocí menšího nože rozřízneme avokádo kolem dokola. Možná narazíme na pecku – do níale neřežeme. Nožem kolem ní jen projedeme.
Naříznuté avokádo pevně chytneme do dlaní a otočíme obě půlky v protisměru a máme hotovo! V jedné půlce avokáda nám zbyde nepoškozená pecka.

Jak z avokáda odstranit pecku?

Nyní si vezmeme větší nůž – například takový, kterým krájíme maso. Ostří zasekneme do pecky a nožem jemně otočíme. Pecka zůstane napíchnutá na ostří nože a z avokáda ji tak můžeme lehce odstranit.

Jak zabránit zhnědnutí avokáda?

Aby rozpůlené avokádo nezhnědlo, pokapeme ho šťávou citronu. Přebytečnou tekutinu necháme okapat.

Jak vydlabat obsah avokáda?

Nožem odřízneme kousek špičky. Z odříznuté strany podebereme lžící dužinu a jemně ji vyndáme. Pokud je avokádo zralé, podaří se nám ji od slupky oddělit v celku.

Plněné avokádo jako příloha

Plněné avokádo jako příloha

Avokádo je superpotravina, která blahodárně působí na naše zdraví i krásu. Podívejme se, jak si avokádo nejlépe připravíme doma.

Recept - suroviny a postup
Guacamole

Guacamole

Také milujete avokádo? Snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence osteoporózy. Podívejme se, jak si avokádo nejlépe připravíme...

Recept - suroviny a postup

Věděli jste, že největší procento antioxidantů se skrývá v pecce, která často končí v koši? A to je velká škoda! V článku Nevyhazujte pecku z avokáda – využijete ji v kuchyni i v kosmetice! najdete tipy, jak využít z pecky to nejlepší.

Slupku z avokáda nevyhazujme do koše, ale pokud máme tu možnost, tak ideálně do takzvaného bioodpadu, nebo kompostu. Sem třídíme např. zbytky ovoce, zeleniny, posekanou trávu nebo např. dřevo. Pokud žijeme ve městě, pak domácí bioodpad končí s největší pravděpodobností v hnědé popelnici a o další zpracování se postarají specializovaná pracoviště. V případě našeho vlastního kompostu dojde časem a za určitých podmínek v přeměnu na kompost, který obsahuje mnoho živin a používá se jako hnojivo.

 

 

 

Tento článek je součástí seriálu "Tipy a triky". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Tipy a triky: Krájeni ananasu chytře a beze zbytku
Tags: , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*