Bramborové placky v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka


Už jste slyšeli o projektu Vaříme beze zbytku? Že ne? Velká škoda! Společně to teď napravíme a také se seznámíme s kuchařem Oldřichem Sahajdákem, který nám představí svůj výtečný recept na odpočaté bramborové placky. Mňam!

Bramborové placky v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka

Seznamte se s projektem Vaříme / Tvoříme beze zbytku

Vaříme / Tvoříme beze zbytku je inspirován krásnou publikací, za jejímž vznikem stojí EKO-KOM, a. s.
Tato společnost zajišťuje zpětný odběr obalů v ČR – systém veřejně dostupných barevných kontejnerů, do kterých můžeme třídit odpad.
V seriálu Vaříme beze zbytku se seznámíme se čtyřmi uznávanými kuchaři, kteří se s námi podělí nejen o zajímavé recepty, ale také o svůj jedinečný pohled na svět.

Oldřich Sahajdák – restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise: „Pro mě je každý den zážitek beze zbytku… Žiju šťastný život…”

Je velmi skromný profesionál, který si váží Země i života. Na otázku, jaké místo pokládá za nejkrásnější na světě, odhodlaně odpovídá: „Doma. Tady jsem nejšťastnější.”

Odpočaté bramborové placky

Odpočaté bramborové placky

Jaký recept nám doporučuje šéfkuchař luxusní restaurace Oldřich Sahajdák? Má rád jednoduchá a dobrá jídla, proto se s námi podělil o...

Recept - suroviny a postup

Proč by se v našem jídelníčku měly objevovat brambory?

Japonci mají rýži, Italové těstoviny, my máme brambory. Brambory v našich končinách představují jednu z nejčastějších příloh a jsou součástí mnoha tradičních receptů. Co v sobě skrývají?
Brambory jsou především zdrojem vlákniny – a ta nám velmi efektivně pomáhá s funkcí trávicí soustavy.
Brambory nám také dodávají několik vitamínů – především vitamíny skupiny B a vitamín C, který je více zastoupen v nových bramborách.

Brambory před vařením důkladně očistíme (hlavně od toxických klíčků) a vaříme je ve slupce. Právě ta má v sobě nejvíce výživných složek. 
Pro vaření využijme co nejméně vody, ze které pak můžeme připravit bramborovou, nebo gulášovou polévku. Vaříme přece beze zbytku...

Slupky od brambor můžeme vyhodit na kompost (příp. vermikompostéru), pokud nemáme zahradu, tak do hnědých nádob na bioodpad. Jedná se totiž o biologicky rozložitelný odpad, který tak nemusí zabírat místo v nádobách pro směsný komunální odpad. Příroda nám za to poděkuje, protože bioodpad tvoří průměrně téměř ⅕ objemu našich popelnic.

Napište nám do komentářů, na jaký způsob máte nejraději brambory vy? Přiložte klidně i recept a sdílejte svou kulinářskou radost s námi i ostatními. Budeme moc rádi.

Tento článek je součástí seriálu "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Chipsy z květákových listů v podání šéfkuchaře Igora Chramce
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*