Pórkové kořínky s pyré v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka


Pojďme i tentokrát nahlédnout pod pokličku vaření v duchu zero waste a nechat se inspirovat dalším receptem z projektu Vaříme beze zbytku. V dnešním díle nám uznávaný šéfkuchaře restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise představí výborný recept na pórkové kořínky s pyré.

Pórkové kořínky s pyré v podání úžasného Oldřicha Sahajdáka

Představujeme šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka

Jak už jsme řekli v úvodu, šéfkuchař Oldřich Sahajdák kouzlí v pražské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. A co se nám na Oldřichovi nejvíce líbí? Skromnost. Jeho kuchařský sen zní jednoduše a prostě: „Aby mě to pořád bavilo, abych chodil do práce rád.”

 

Pórkové kořínky s pyré

Pórkové kořínky s pyré

Co z pórku obvykle vyhazujeme? Kořínky? Od teď už možná nebudeme. Mistr svého řemesla nám právě teď ukáže, že i z kořínků se dá...

Recept - suroviny a postup

Proč by se měl pórek objevovat v našich jídelníčcích?

Pórek prospěšný pro našemu zdraví. V čem konkrétně nám ale prospívá?
V první řadě má protirakovinné vlastnosti – snižuje především riziko rakoviny žaludku, prostaty a tlustého střeva.
Konzumace pórku také chrání naše srdce. Jak? Studie prokázaly, že pórek má vliv na snižování krevního tlaku a díky tomu pomáhá předejít například mozkové příhodě, nebo srdečnímu selhání.
Pórek dále bojuje proti infekcím, zlepšuje trávení, posiluje kosti, zabraňuje anémii z nedostatku železa a podporuje krásné vlasy a pleť a také obsahuje velké množství kyseliny listové.
Pórek by se tedy měl objevovat často v jídelníčcích těhotných žen.

A co vy a pórek? Jaké jídlo s ním máte nejraději? Podělte se s námi o vaše tipy na přípravu pórku, moc se na ně těšíme.

Znáte projekt Vaříme beze zbytku?

Projekt Vaříme beze zbytku vznikl pod záštitou společnosti EKO-KOM, a. s., která se zabývá mimo jiné také tříděním odpadu a recyklací.
Vaříme beze zbytku je publikace, ve které nás uznávaní čeští kuchaři naučí vážit si více jídla. Ukáží nám, že můžeme velmi efektivně zužitkovat i takové části potravin, které jsme dosud vyhazovali. A to se vyplatí nám i přírodě.

Druhá část publikace s názvem Tvoříme beze zbytku také vychází z trendu zero waste a je zaměřena na upcyklaci starých věcí, které by mnoho z nás vyhodilo jako nepotřebný odpad.
Vyhlášení designéři se dělí o své nápady i s návodem a ukazují pravý opak: jak třeba z bubnu pračky vykouzlit krmítko pro ptáky, ze starého demižonu závěsný květináč, z ruliček od kartonu lampu či z PET láhve hračku pro psa atd.

Pokud nám po vaření zbude plastový odpad, nezapomeňte, že patří do žlutého kontejneru.

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*