Pórkové kořínky s pyré v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka


Pojďme i tentokrát nahlédnout pod pokličku vaření v duchu zero waste a nechat se inspirovat dalším receptem z projektu Vaříme beze zbytku. V dnešním díle nám uznávaný šéfkuchaře restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise představí výborný recept na pórkové kořínky s pyré.

Pórkové kořínky s pyré v podání úžasného Oldřicha Sahajdáka

Představujeme šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka

Jak už jsme řekli v úvodu, šéfkuchař Oldřich Sahajdák kouzlí v pražské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. A co se nám na Oldřichovi nejvíce líbí? Skromnost. Jeho kuchařský sen zní jednoduše a prostě: „Aby mě to pořád bavilo, abych chodil do práce rád.”

 

Pórkové kořínky s pyré

Pórkové kořínky s pyré

Co z pórku obvykle vyhazujeme? Kořínky? Od teď už možná nebudeme. Mistr svého řemesla nám právě teď ukáže, že i z kořínků se dá...

Recept - suroviny a postup

Proč by se měl pórek objevovat v našich jídelníčcích?

Pórek prospěšný pro našemu zdraví. V čem konkrétně nám ale prospívá?
V první řadě má protirakovinné vlastnosti – snižuje především riziko rakoviny žaludku, prostaty a tlustého střeva.
Konzumace pórku také chrání naše srdce. Jak? Studie prokázaly, že pórek má vliv na snižování krevního tlaku a díky tomu pomáhá předejít například mozkové příhodě, nebo srdečnímu selhání.
Pórek dále bojuje proti infekcím, zlepšuje trávení, posiluje kosti, zabraňuje anémii z nedostatku železa a podporuje krásné vlasy a pleť a také obsahuje velké množství kyseliny listové.
Pórek by se tedy měl objevovat často v jídelníčcích těhotných žen.

A co vy a pórek? Jaké jídlo s ním máte nejraději? Podělte se s námi o vaše tipy na přípravu pórku, moc se na ně těšíme.

Znáte projekt Vaříme beze zbytku?

Projekt Vaříme beze zbytku vznikl pod záštitou společnosti EKO-KOM, a. s., která se zabývá mimo jiné také tříděním odpadu a recyklací.
Vaříme beze zbytku je publikace, ve které nás uznávaní čeští kuchaři naučí vážit si více jídla. Ukáží nám, že můžeme velmi efektivně zužitkovat i takové části potravin, které jsme dosud vyhazovali. A to se vyplatí nám i přírodě.

Druhá část publikace s názvem Tvoříme beze zbytku také vychází z trendu zero waste a je zaměřena na upcyklaci starých věcí, které by mnoho z nás vyhodilo jako nepotřebný odpad.
Vyhlášení designéři se dělí o své nápady i s návodem a ukazují pravý opak: jak třeba z bubnu pračky vykouzlit krmítko pro ptáky, ze starého demižonu závěsný květináč, z ruliček od kartonu lampu či z PET láhve hračku pro psa atd.

Pokud nám po vaření zbude plastový odpad, nezapomeňte, že patří do žlutého kontejneru.

 

Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*