Pečená páteř z lososa pod bylinkovým máslem v podání šéfkuchaře Marka Šády

Marek Šáda – šéfkuchař restaurací Bellevue a Mlýnec. Dnes se s námi v dalším dílu seriálu Vaříme beze zbytku podělí o recept na pečeného lososa pod bylinkovým salátkem.

Pečená páteř z lososa pod bylinkovým máslem v podání šéfkuchaře Marka Šády

Jaký je největší kulinářský zážitek Marka Šády?

„Z návštěvy restaurace Aqua ve Wolfsburgu, která se pyšní třemi hvězdami, mi utkvěl hovězí tatarák se sardinkou a s citrusovou omáčkou šéfkuchaře Svena Elverfelda. Ostatní chody jsem zapomněl, ale na chuť tataráčku si vzpomenu vždy,” vypráví zasněně Marek Šáda. I v receptu, o který se s námi tento uznávaný kuchař podělil, bude hrát hlavní roli ryba. Pojďme na něj. 

Proč by se měl losos objevovat v našich jídelníčcích?

Že by se měl losos objevovat v našich jídelníčcích pravidelně, zřejmě tušíme všichni. Ale kdo z nás toto pravidlo dodržuje? Našli jsme pár důvodů, které nás možná přesvědčí být v tomto směru důslednější:

Losos prospívá naší kráse – dodává naší kůži více kolagenu a elasticity. 
Zlepšuje spánek – za to může látka zvaná tryptofan, která napomáhá k uklidnění. 
Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Zlepšuje náš zrak.
Omega-3 mastné kyseliny prospívají našemu mozku a zlepšují jeho aktivitu.

Přesvědčili jsme vás? Kdy si připravíte lahodného lososa u vás doma?

Lososa si s největší pravděpodobností pořídíme v některém ze supermarketů. Při nákupu se nenechme ovlivnit pouze cenou. Nejdražší nemusí vždy být nejlepší. Přes plastový obal bychom měli vidět strukturu masa a jeho pevnost.

Seznamte se s projektem Vaříme beze zbytku

Projekt Vaříme beze zbytku vznikl díky velké zásluze společnosti EKO-KOM, a. s., která v ČR zajišťuje zpětný odběr obalů a napomáhá tak jeho třídění odpadu a recyklaci.
Vaříme beze zbytku je publikace, která se snaží o osvětu v přístupu k jídlu. Uznávaní čeští šéfkuchaři nás zde učí, jak efektivně zužitkujeme i takové části potravin, které dosud běžně vyhazujeme.

Druhá část publikace s názvem Tvoříme beze zbytku také vychází z trendu zero waste a je zaměřena na upcyklaci starých věcí, které by mnoho z nás vyhodilo jako nepotřebný odpad. 

Pečená páteř z lososa pod bylinkovým salátkem

Pečená páteř z lososa pod bylinkovým salátkem

Když nám zbydou kosti z ryby, není žádný důvod je vyhazovat. Jak to? Můžeme z nich udělat další lahodný pokrm.

Recept - suroviny a postup

Vyhlášení designéři se dělí o své nápady a i s návodem a ukazují tipy, jak si ze starých kousků nábytku, nebo odpadu, vyrobit originální kusy nábytku a doplňků do domácnosti. Tak třeba, jak si z bubnu pračky vykouzlit krmítko pro ptáky, či z nápojových kartonů vyrobit praktický pojízdný kontejnerek?

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*