Polévka z bramborových slupek na ztraceném vejci v podání uznávaného Marka Šády


Marek Šáda je uznávaným kuchařem, který vede restauraci Bellevue a Mlýnec. V rámci projektu Vaříme beze zbytku se s námi podělí o recept na vynikající polévku z bramborových slupek na ztraceném vejci. Jak na to? 

Polévka z bramborových slupek na ztraceném vejci v podání uznávaného Marka Šády

Jaký je největší zážitek beze zbytku Marka Šády?

„V době volna chci být s rodinou, chci si ji užít. Jezdíme k babičce, po Čechách, objevujeme nová místa, restaurace… Bojím se, aby mě měly děti rády, abych neprošvihl jejich dětství,” přiznává uznávaný český kuchař, který žije především prací a rodinou. Nic jiného nestíhá. 

Polévka z bramborových slupek na ztraceném vejci

Polévka z bramborových slupek na ztraceném vejci

Také jste si mysleli, že slupky od brambor patří do odpadkového koše? Ani omylem! Dá se z nich totiž vykouzlit dokonalá polévka, kterou si...

Recept - suroviny a postup

Proč jsou vejce i slupky od brambor v našich jídelníčcích žádoucí?

Když vyhazujeme bramborové slupky do koše, přicházíme o hodně. Právě tato část brambor je doslova napěchovaná vitamíny B i C a také vápníkem. Jedná se o výbornou zásobárnu energie, která chrání naši imunitu. 

Vejce řadíme mezi superpotraviny. Obsahují téměř všechny důležité vitamíny, kromě vitamínu C.
Ve žloutku najdeme vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K. V bílku zase vitamíny skupiny B. Našemu tělu prospějí i minerální látky v podobě železa, fosforu, draslíku a zinku.

Vejce také obsahuje velké množství bílkovin, které jsou mnohdy hodnotnější než proteiny z masa. Jak to? Je zde vysoké zastoupení esenciální aminokyselin a ty si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Vejce jsou také velmi dobře stravitelná. 

Až si půjdeme koupit vejce, pátrejme po jejich původu. Zkuste se vyhnout vejcím od slepic z klecových chovů. Nejlepší volbou jsou vajíčka přímo z farem, kde slepice žijí v jejich přirozeném prostředí. TIP: infografika o vejcích prozradí zajímavé informace.

Znáte projekt Vaříme beze zbytku?

Projekt Vaříme beze zbytku vznikl především díky společnosti EKO-KOM, a. s., která se zabývá tříděním odpadu, jenž následně putuje k recyklaci. Výsledkem projektu je publikace Vaříme / Tvoříme beze zbytku, která nás má inspirovat k maximálnímu využívání zdrojů a minimalizaci odpadu.

V části knihy Vaříme beze zbytku se nás to pokusí naučit uznávaní čeští kuchaři. Ve svých receptech nám ukazují, že můžeme velmi efektivně zužitkovat i takové části potravin, které jsme dosud vyhazovali, protože jsme je považovali za odpad (např. slupky od brambor, kávový lógr, slupky kořenové zeleniny atd.).

Co se týče vyhazování skořápek od vajec, pak je, pokud můžeme, vyhazujeme do bioodpadu, kompostu nebo vermikompostéru
Tento článek je součástí seriálu "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Zmrzlina z kůry citrusů zdobená slupkami z okurek v podání šéfkuchaře Marka Šády
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*