Vejce a vaječné výrobky

Vejce je základní potravinou s vysokou nutriční hodnotou a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100%). Nejčastěji konzumovanými vejci jsou vejce slepičí, setkat se můžeme s vejci křepelčími, perliččími, kachními, husími nebo krůtími.

Průměrné vejce (50g) obsahuje 330kJ5,5g tuku6g bílkovin42% riboflavinu28% kyseliny pantotenové15% vitaminu D25% fosforu a 200mg cholesterolu.

Vejce je základní potravinou s vysokou nutriční hodnotou a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100%). Nejčastěji konzumovanými vejci jsou vejce slepičí, setkat se můžeme s vejci křepelčími, perliččími, kachními, husími nebo krůtími. Husí a kachní vejce mohou být z důvodu kontaminace salmonelou riziková.

Čerstvé vejce nemá žádnou specifickou vůni. Po snesení však může získat vlivem prostředí, ve kterém je skladováno, nežádoucí pachy. Vejce by proto neměla být skladována společně s otevřenými aromatickými potravinami.

Jak jsme si již řekli, vejce jsou velice výživnou potravinou a díky své mnohostrannosti z hlediska možných úprav, mají zároveň i všestrannou využitelnost. Lze je použít jak do sladkých pokrmů, tak do slaných úprav, často přímo do hlavních chodů. Můžeme je použít při pečení, na zahušťování polévek či omáček, k obalování, ale třeba i na polévání pokrmů, na zjemnění chuti výsledného pokrmu, ale například i na vytvoření sněhového základu. Připravují se jak vařená, ztracená, zapékaná, smažená, tak i jako nakládaná. Při pokynech v receptech se vždy řídíme požadovanou velikostí vejce (je-li stanovena), například jedno velké vejce lze nahradit dvěma malými apod.

Co se týče sněhu z bílku, velice si usnadníme práci, pokud necháme vejce ohřát na pokojovou teplotu, vhodnější je také použít vejce stará minimálně tři dny. Vždy je dobré dbát na to, aby v bílku nezůstalo ani trochu žloutku, který nám může naši snahu o vyšlehání bílku značně zkomplikovat. To samé se týká i možné nežádoucí příměsi tuku či soli, někdy stačí i jen znečištěné kuchyňské náčiní. Naopak, pokud potřebujeme bílek zpevnit, pomůže nám mírné přikyselení, snáze pak nabude na objemu. Naopak ke zjemnění nám pomůže cukr. Jak cukr, tak kyselou příměs ale lze přidat až ve chvíli, kdy bílek začíná tvořit pěnu. Opatrní bychom měli být též, abychom bílek nepřešlehali, poté se z něho ve větší míře dostane vzduch, není nadýchaný a začne vysychat.

Jak třídit?

Vejce se prodávají v obalech z nasávané kartonáže nebo plastových obalech. U vaječných produktů, jako jsou různé vaječné pomazánky, melanže, převládají plastové obaly.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz

 Pokud Vás zajímá více informací o třídění a recyklaci odpadu, rady a tipy, vše najdete na webu jaktridit.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*