Vaříme beze zbytku: 8. díl Recyklace kávového lógru aneb kávové oplatky

Přinášíme vám 8. díl seriálu Vaříme beze zbytku. Dnešním dílem nás provede Oldřich Sahajdák, executive chef restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.

Ukáže nám, že z kávového lógru dokážeme vykouzlit kávové oplatky, které nám se zářivým úsměvem pochválí každá návštěva. Jdeme na to.

Recyklace kávového logru

Recyklace kávového lógru aneb kávové oplatky

Recyklace kávového lógru aneb kávové oplatky

Z kávového lógru dokážeme vykouzlit kávové oplatky, které nám se zářivým úsměvem pochválí každá návštěva. Jdeme na to.

Recept - suroviny a postup

Vaříme beze zbytku s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem

Oldřich Sahajdák: „Všechno, co má k sobě blízko ve skutečném životě, funguje dobře i na talíři.”
Oldřich míchá suroviny tak, jak se potkají ve skutečném životě. Také to příliš nechápete? „Prase má rádo tvrdý chleba. Proto děláme řízek – vepřové obalené v chlebové krustě,” vysvětluje šéfkuchař restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.
U jednoho příkladu však nekončí: „Králík baští zelené, my připravíme králíka se špenátem.” Tato jednoduchá filozofie v sobě skrývá mnoho pravdy. Souhlasíte?
Oldřich nám také prozrazuje, že v restauraci využívají pouze suroviny, které nás obklopují. Na talíři se nám tedy v tomto podniku s michelinskou hvězdou jen zřídka objeví něco, co nepochází z okolí 200 km z rukou schopného farmáře.

Oldřich Sahajdák

Kuchařský vzor

„Mám rád francouzské kuchaře, ale můj vzor je paradoxně Američan Thomas Keller. Jeho restaurace v Kalifornii se jmenuje The French Laundry. Je to nádherná hospoda ve vesnici a nabízí úžasná jídla. Má svou vlastní zahradu, kde si pěstuje všechny suroviny, bylinky, mají tam kytky, které dávají večer na stůl,” vypráví nám Oldřich o jednom z nejlepších kuchařů na světě.

Pokud vám utekly předchozí díly, přišli jste o hezké povídání s executive chefem restaurace Zátiší Igorem Chramcem. 
Ale žádný strach, k článkům se můžete jedním kliknutím hravě vrátit. Pokud vás zajímá, jak dokáže Igor Chramec upotřebit zbylou majonézu, nebo jak starý chléb promění ve výborný jablkový koláč, můžete se k nim vrátit v předchozích dílech na webu jakvkuchyni.cz.

Zúčastněte se soutěže s Vaříme beze zbytku!

Sledujte seriál “Vaříme beze zbytku” také na Facebooku a soutěžte s jakvkuchyni.cz o krásné ceny!

Pro 3 z vás, kteří správně odpoví, máme připraveny krásné ceny: exkluzivní publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, látkové tašky na nákupy, sadu tašek na třídění odpadu a edukativní materiály.

Soutěž trvá do 16. 11. 2018. Pravidla soutěže naleznete zde.

Odpověď na soutěžní otázky nám zasílejte do zpráv na www.facebook.com/jakvkuchyni.

V jaké restauraci pracuje Oldřich Sahajdák jako šéfkuchař?

  1. La Degustation Bohême Bourgeoise.
  2. La Degustation Bourgeoise.
  3. La Degustation Bohême.

Recyklační symbol PP 5, který můžeme vidět na plastových obalech značí:

  1. Polypropylén.
  2. Polystyren.
  3. Ostatní plasty.

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku “Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o třídění plastu”.

Nápojové kartony se během recyklačního procesu dostávají do papíren, kde se dále rozmixují:

  1. Ve vodní lázni
  2. Nemixují se
  3. Energeticky se využijí

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku “Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o nápojových  kartonů”.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*