Vaříme beze zbytku: 5. díl Čarování se ztvrdlými rohlíky


Přinášíme vám další díl seriálu Vaříme beze zbytku. Tentokrát již pátý. V předchozích dílech jsme se například učili, jak ze slupek z kořenové zeleniny vykouzlíme Spirálovou pochoutku nebo jak výborně zužitkujeme rýži od oběda.

V dnešním 5. díle se podíváme na to, co se dá dělat se ztvrdlými rohlíky, kromě strouhanky, které možná máte plnou skříň a krmení ptáků kynutým těstem se taky nemá moc přehánět. Jak tedy využít ztvrdlé rohlíky, aniž byste vyhodili?
Poradíme chutný recept, který se vám může hodit i tehdy, pokud právě nemáme možnost koupit čerstvé pečivo, a honí nás hlade nebo mlsná.

Čarování se ztvrdlými rohlíky

Tento recept pochází z kuchyně šéfkuchaře Marka Šády, vyhlášeným šéfkuchařem, o kterém se můžete dozvědět více informací dále v článku.

Čarování se ztvrdlými rohlíky

Čarování se ztvrdlými rohlíky

Šéfkuchař Marek Šáda nás naučí, jak ze ztvrdlých rohlíků uděláme skvělé lívance, po kterých se bude olizovat celá naše rodina.

Recept - suroviny a postup

Vaříme beze zbytku s šéfkuchařem Markem Šádou

Marek Šáda: „Beze zbytku si užívám každého volna, které mi zbyde po práci.”

Marka Šádu, executive chefa restaurací Bellevue a Mlýnec, jsme si už představili v minulém díle Spirálová pochoutka, nyní nás nechá nahlédnout do svého soukromého života: „V době volna chci být s rodinou, chci si je užít. Jezdíme k babičce, po Čechách, objevujeme nová místa, restaurace…”.

Svým dvěma malým dětem dává ze svého volného času maximum a z toho důvodu se snaží doma vařením trávit co nejméně času. „Českou kuchyni mám rád, ale užiju si ji, když ji uvaří někdo jiný, třeba tchyně. Dělá úžasné vepřové vrabce se špenátem a brambory.”

Každý, s kým kdy Marek pracoval, ho nějakým způsobem ovlivnil a formuloval.
Velmi ho například inspirovalo setkání s Madsem Refslundem, který mu ukázal jiný skandinávský směr vaření: „Skandinávec kombinoval vše se vším a vytvářel neuvěřitelný gejzír chutí: vařené se syrovým, kyselé s hořkým, sladké se slaným, rybu s podmáslím, řepou a malinami, fermentovaný česnek s ovocem, prostě neskutečné, odvážné kombinace,” popisuje Marek.
Své vyprávění uzavírá tím, že právě v této kreativitě vidí samotnou podstatu své práce.

Zúčastněte se soutěže s Vaříme beze zbytku

Pokud sledujete seriál Vaříme beze zbytku také na našem Facebooku, tak jistě víte, že se k seriálu váže soutěž o krásné ceny!
Pro tři z vás, kteří správně odpoví, máme připravenou exkluzivní publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, látkové tašky na nákupy a sadu tašek na třídění odpadu a edukativní materiály o tomto tématu.

Soutěž trvá do 2. 9. 2018. Pravidla soutěže naleznete zde. Odpověď na soutěžní otázky nám zasílejte do zpráv na náš Facebook.

Jeden z principů předcházení nadměrné tvorby odpadu se označuje jako pojmem reduce. Jaký je cíl tohoto přístupu?

  1. Minimalizace vyprodukovaného obsahu.
  2. Kompostování.
  3. Znovupoužití.

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku:  “Reuse”.

Jaké polévky miluje šéfkuchař David Šašek?

  1. Francouzské polévky
  2. Ruské polévky
  3. Klasické české polévky

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku: ,,Vaříme beze zbytku: 2. díl Rýže od oběda jako ideální surovina“.

Který z těchto materiálů nepatří do tříděného skla?

  1. Keramika a porcelán.
  2. Flakony od parfémů.
  3. Lahvičky od léků.

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku:  “Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o obalech ze skla”.

Tento článek je součástí seriálu "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Vaříme beze zbytku: 2. díl  Rýže od oběda jako ideální surovina Vaříme beze zbytku: 4. díl Spirálová pochoutka
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*