Vaříme beze zbytku: 7. díl Kouzlení se starým chlebem

Přinášíme vám sedmý díl seriálu Vaříme beze zbytku. V předchozích dílech jsme se učili, jak upotřebit zbylý olej ze sušených rajčat. V dnešním díle si řekneme, jak můžeme v kuchyni kouzlit se starým chlebem. Pokud nám doma kousek starého pečiva zůstal, rozhodně ho nevyhazujme. Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak z něho uděláme vynikající jablkový koláč.

Vaříme beze zbytku: 7. díl Kouzlení se starým chlebem

Kouzlení se starým chlebem aneb jablkový koláč ze starého chleba

Kouzlení se starým chlebem aneb jablkový koláč ze starého chleba

Pokud nám doma kousek starého pečiva zůstal, rozhodně ho nevyhazujme. Poradíme vám, jak z něho uděláme vynikající jablkový koláč.

Recept - suroviny a postup

Igor Chramec: „Zjednodušil jsem pohled na jídlo a hledal krásu v přirozeném tvaru surovin.”

Igora Chramce, executive chefa v restauraci Zátiší, jsme si už představili v minulém díle Jak upotřebit zbylý olej. Nyní si o něm řekneme ještě něco víc a nahlédneme do jeho soukromí.

Igor Chramec

„Začal jsem přemýšlet o tom, co všechno se dá zpracovat beze zbytku. Vařit beze zbytku je výzva, protože vše funguje trochu jinak, zbytkovým surovinám je třeba věnovat více pozornosti, vice si s nimi hrát po chuťové stránce, vybalancovat chutě tak, aby byl výsledek opravdu dokonalý,” vypráví nadšeně Igor.

Igorovy nejranější vzpomínky na kulinářské zážitky pochází už z dětství. Rodiče i babička výborně vařili a tak velmi rád vzpomíná na společné obědy. Co mu nejvíce chutnalo? Klasický vepřový řízek s bramborovou kaší, slepičí polévka nebo pečená kachna.

Rodina je pro něj velmi důležitá, a proto za nejdůležitější setkání považuje seznámení se svojí ženou. Jsou spolu už 11 let, a jak sám říká, žádná krize ještě nenastala. Společně s nimi žije kříženec retrívra se špicem, kterému říkají Punky. „Je totiž trochu pankáč,” směje se Igor.

Zúčastněte se soutěže s Vaříme beze zbytku!

Sledujte seriál “Vaříme beze zbytku” také na Facebooku a soutěžte s jakvkuchyni.cz o krásné ceny!

Pro tři z vás, kteří správně odpoví, máme připraveny krásné ceny (exkluzivní publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, látkové tašky na nákupy, sadu tašek na třídění odpadu a edukativní materiály).

Soutěž trvá do 16. 10. 2018. Pravidla soutěže naleznete zde.

Odpověď na soutěžní otázky nám zasílejte do zpráv na náš Facebook.

Jaké jídlo můžeme podle šéfkuchaře Igora Chramce vykouzlit ze starého chleba?

  1. Žádné, starý chleba se nejí.
  2. Jablkový koláč.
  3. Nádivku do kachny.

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v tomto článku.

Co značí recyklační symbol GL 70, který najdete na obalech ze skla?

  1. Bílé sklo.
  2. Zelené sklo.
  3. Sklo nelze třídit.

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o obalech ze skla.

Do kontejneru na třídění plastů nepatří:

  1. Celofán.
  2. Kelímek od jogurtu.
  3. Plastová vanička od masa.

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o obalech z plastu.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*