Vaříme beze zbytku: 6. díl: Igor Chramec: Jak upotřebit zbylý olej?


Trvale udržitelný životní styl je v poslední době hodně skloňován. Souvisí s naším chováním a přístupu k přírodě. To se promítá právě i do přístupu k třídění odpadu, nakupování a konzumaci věcí, ale i do samotného vaření a hospodaření v kuchyni.

Vaříme beze zbytku_Jak upotřebit zbylý olej

V dnešním 6. díle si ukážeme, jak můžeme zpracovat nevyužitý olej.

Majonéza z oleje ze sušených rajčat a batátové hranolky

Majonéza z oleje ze sušených rajčat a batátové hranolky

Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak z něj udělat výbornou majonézu, která se skvěle hodí třeba k batátovým hranolkům.

Recept - suroviny a postup

Vaříme beze zbytku s šéfkuchařem Igorem Chramcem

Igor Chramec: „V Praze je blaze!”, říká executive chef v restauraci Zátiší, který je opravdovým světoběžníkem. Než se usadil se svou manželkou v Praze, stačil se dotknout Mount Everestu, letět volným pádem v jižní Africe a toulat se s ovcemi po Novém Zélandě. Na svých cestách nezapomínal ochutnávat místní gastronomii.
V Sydney ochutnal nejpálivější polévku Tom Kha Ga a na Manhattanu ho okouzlilo veganské bistro s masitými pokrmy. „Úplně mě dostala „opečená slanina“ vyrobená ze sušené shiitake (houba z jihovýchodní Asie). Kdybych to jídlo ochutnal se zavřenýma očima, byl bych přísahal, že jím skutečnou slaninu. Ještě jsem nepřišel na to, jak to udělali,” vzpomíná Igor.

Igor Chramec

A jaká je Igorova první vzpomínka na vaření beze zbytku?

Bylo to v londýnské restauraci St. John, která patří mezi 50 nejlepších kuchyní na světě a pyšní se michelinskou hvězdou.
Její filozofií je zpracovat vše, takzvaně od rypáčku po ocásek. „Dodržují tam beze zbytkovou venkovskou tradici. Zužitkují každou část zvířete na vysoce lahodný, vzrušující pokrm. Dělali jsme salát s prasečím rypáčkem, smažili uši, zpracovávali ocásek, kachní srdce, vepřová líčka, ledviny… Vyhlášenou specialitou byly pečené telecí morkové kosti s toustem a se salátem z petrželové natě,” vypráví Igor.

O trvalé udržitelnosti odpadu se dočteme více v článku ,,O trvalé udržitelnosti třídění odpadu".

Zúčastněte se soutěže s Vaříme beze zbytku

Sledujte seriál Vaříme beze zbytku také na našem Facebooku a soutěžte o krásné ceny!
Pro tři z vás, kteří správně odpoví, máme připraveny exkluzivní publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, látkové tašky na nákupy a sadu tašek na třídění odpadu a edukativní materiály o tomto tématu.

Soutěž trvá do 2. 10. 2018. Odpověď na soutěžní otázky nám zasílejte do zpráv na náš Facebook. Pravidla soutěže.

Šéfkuchař Igor Chramec v Sydney ochutnal polévku:

  1. Pho Bo
  2. zelňačku
  3. Tom Kha Ga

Nápověda: Správnou odpověď najdete v tomto článku.

Plasty se na třídicím páse rozdělují podle druhů na:

  1. PET lahve, duté plasty, fólie, polystyren a směsný plast
  2. PET lahve, fólie, kartony, sklo
  3. polystyren, sklo, směsný odpad, kartony

Nápověda: Správnou odpověď najdete v článku ,,Deník třídičky Irči aneb co jste nevěděli o obalech z plastu“.

Základní surovinou pro výrobu skla je:

  1. sklářský písek
  2. pryskyřice
  3. skelná vata

Nápověda: Správnou odpověď najdete v článku ,,Deník třídičky Irči aneb co jste nevěděli o obalech ze skla”.

Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*