Majonéza z oleje ze sušených rajčat a batátové hranolky

Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak si ze zbylého oleje ze sušených rajčat připravit výbornou domácí majonézu, která se skvěle hodí třeba k batátovým hranolkům. Jakvkuchyni.cz v receptu poradí, jak na to!
Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak si ze zbylého oleje ze sušených rajčat připravit výbornou domácí majonézu, která se skvěle hodí třeba k batátovým hranolkům. Jakvkuchyni.cz v receptu poradí, jak na to!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
dle množství batátů
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Majonéza
    vejce 2ks žloutek
    olej 1sklenice zbylý olej ze sušených rajčat
    hořčice 1dcl dijonská
    paprika uzená
    sůl 1špetka
    pepř 1špetka černý
Batátové hranolky
Pokyny
Majonéza
  1. Žloutky smícháme s dijonskou hořčicí, citronovou šťávou, špetkou uzené papriky, solí a pepřem. Metličkou vše vymícháme.
  2. Pomalu přidáváme olej ze sušených rajčat, až vznikne hustá majonéza.
Batátové hranolky
  1. Neoloupané batáty omyjeme a nakrájíme na kousky ve tvaru hranolek.
  2. Rozložíme je na plech vystlaný pečicím papírem.
  3. Přidáme římský kmín, sůl, pepř, olej.
  4. Pečeme asi 35 minut při teplotě 190°C.

Prázdné obaly od olejů můžeme vytřídit podle materiálu do příslušných barevných kontejnerů. Předtím je ale třeba odstranit mastnotu, ideální je vypláchnout nádoby od oleje například použitou jarovou vodou. Lze je ale využít i k sbírání použitých kuchyňských tuků a olejů a po jejich naplnění je vytřídit do speciálních sběrných nádob určených k třídění tuků a olejů, odevzdat je můžeme také na sběrném dvoře. Více v článku Kam a jak třídit oleje, léky, elektrospotřebiče a baterie?


Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*