Jemné a křupavé hranolky, které si zamilujeme na první křupnutí

Krásně křupavé a zároveň neodolatelně jemné - tak chutnají ideální hranolky. Pojďme si přesně takové nachystat podle receptu Jakvkuchyni.cz!
Krásně křupavé a zároveň neodolatelně jemné - tak chutnají ideální hranolky. Pojďme si přesně takové nachystat podle receptu Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
dle počtu brambor
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
10 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    brambor moučné
    olej na smažení
    sůl mořská
    teploměr kuchařský
Pokyny
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší špalky.
  2. Na 30 vteřin je vložíme do vroucí vody, vyndáme, osušíme.
  3. Olej rozehřejeme v hrnci na 120 °C, vložíme hranolky a smažme je do změknutí.
  4. Hranolky vyndáme, olej rozehřejeme na 180 °C, opět je do oleje vložíme a smažíme dozlatova.
  5. Hranolky vyndáme, osušíme pomocí papírových utěrek, osolíme a podáváme.
Věděli jste, že 13. července se slaví Mezinárodní den hranolek, neboli Fête de la Frite?
Právě v tento den si můžeme zmíněnou křupavou delikatesu připravit. Hranolky lze podávat například s dipem ze zakysané smetany, do které přidáme 2 stroužky česneku, sůl a pár kapek z limetky.

Co se slupkami od brambor, pokud ještě nejsou naklíčené? Udělejme si z nich další dobrotu! Jak? Pořádně je umyjeme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme dle chuti a vložíme na pečicím papíru do trouby. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Vařte beze zbytku - více tipů najdete v seriálu Vaříme beze zbytku na Jakvkuchyni.cz! V případě, že bramborové slupky tímto způsobem zpracovávat nechceme, můžeme je využít například na kompostu, nebo je vyhodit do bioodpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*