Křupavé Fish and chips


Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to? Hranolky si můžeme připravit domácí, stejně tak můžeme zakoupit mražené. Těstíčko můžeme místo minerálky ozvláštnit jiný perlivým nápojem, třeba pivem. A nezapomeňme ani na tatarku, která k jídlu neodmyslitelně patří. Rybu můžeme zakápnout citronem, nebo po vzoru Britů octem. Dalším zvykem je pak podávat k rybě ještě zelený hrášek, nebo hráškové pyré. Tak hurá na tuhle křupavou dobrotu!
Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to? Hranolky si můžeme připravit domácí, stejně tak můžeme zakoupit mražené. Těstíčko můžeme místo minerálky ozvláštnit jiný perlivým nápojem, třeba pivem. A nezapomeňme ani na tatarku, která k jídlu neodmyslitelně patří. Rybu můžeme zakápnout citronem, nebo po vzoru Britů octem. Dalším zvykem je pak podávat k rybě ještě zelený hrášek, nebo hráškové pyré. Tak hurá na tuhle křupavou dobrotu!
Porce
4 porce
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
35 minut
Suroviny
Smažená ryba
    bílá ryba 4porce bílá ryba (treska, halibut)
    pivo světlé 200ml nebo minerálka
    soda 1lžička
    jablečný ocet 1lžíce
    citrónová tráva k podávání
Hranolky
    brambor 800g
    olivový olej 2lžíce
Ingredience k podávání
    hrášek zavařený
Pokyny
  1. Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na 1,5 cm široké plátky a pak na hranolky.
  2. Hranolky dáme do hrnce se studenou vodou, 2 – 3krát vyměníme, abychom zbavily brambory přebytečného škrobu.
  3. Nakonec zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, osolíme a přivedeme k varu.
  4. Na mírném ohni vaříme 5 minut.
  5. Vodu slijeme a předvařené hranolky nasypeme na plech vyložený kuchyňskou utěrkou, osušíme a necháme vychladnout.
  6. Troubu předehřejeme na 200 °C, hranolky dáme na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme olivovým olejem.
  7. Promícháme a rozložíme po celé vrstvě.
  8. Pečeme 20 minut dozlatova.
  9. Zatímco se hranolky pečou, připravíme si těstíčko.
  10. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se sodou a osolíme. Přilejeme minerálku nebo pivo a rozmícháme metličkou, aby se v těstě netvořilyi hrudky.
  11. Podle velikosti můžeme rybu nakrájet na větší kousky a osušíme papírovou utěrkou.
  12. Do pánve nalijeme olej, ideální je cca 5 cm a rozhřejeme ho.
  13. Rybu osolíme a lehce poprášíme moukou, namočíme do těstíčka a smažíme 8-10 minut dozlatova.
  14. Necháme okapat na talíři s kuchyňskými utěrkami.
  15. Zakápneme jablečným octem a udržujeme v teple.
  16. Na pečicí papír rozložíme hranolky, přidáme smaženou rybu.
  17. Podáváme s tatarkou a hráškem, můžeme zakápnout ještě citronovou šťávou.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*