Tipy a triky: Jak bezpečně očistit chilli papričku?

Chilli papričky jsou výbornou ingrediencí v kuchyni a pro některé z nás i nepostradatelným pomocníkem při udržení pevného zdraví. V tomto dílu seriálu Tipy a triky, vám doporučíme dva skvělé recepty a ve videu poradíme, jak je správně očistíte.

Tipy a triky_Jak bezpecne ocistit chilli papricku

Základní informace o chilli papričkách

Na světě existují tisíce druhů chilli papriček. Jejich síla je určována takzvanými Scovilleho jednotkami. Mají od 10 tisíc po 2,2 milionu jednotek .

Mezi nejpálivější chilli papričky na světě patří:

  • Trinidad Scorpion Moruga;
  • Brown Bhutlah;
  • Dorset Naga;
  • Trinidad Scorpion Butch Taylor;
  • Naga Viper;
  • Infinity.

Všechny dosahují stupně pálivosti od 1,5 do 2,2 milionů. Nejznámější a nejpoužívanější chilli papričkou je druh Jalapenos. 

Proč jíst chilli papričky?

Chilli papričky mohou “pálit jako čert”, mohou být ale i pomocníkem při udržení pevného zdraví. Obsahují proteiny, vlákninu, vitamín A, C a železo.

Dále také:

  • zvýrazňují chuť jídla;
  • zrychlují metabolismus;
  • zlepšují imunitu;
  • podporují krevní cirkulaci;
  • tlumí chronickou bolest;
  • vyplavují hormony štěstí;
  • zlepšují spánek.

Návod, jak bezpečně očistit chilli papričku?

  1. Z chilli papričky odkrojíme stopku.
  2. Papričku podélně rozřízneme. 
  3. Lžičkou odstraníme jedním tahem od shora dolů semínka.
Pálivost chilli papriček se skrývá především uvnitř semínek. Pokud tedy nechceme mít jídlo příliš pálivé, musíme semínka odstranit obzvlášť pečlivě. 

Nenechte si ujít skvělé recepty z chilli! Vyzkoušejte vynikající chilli džem a pálivou chilli omáčku. Jak na to?

Chilli džem

Chilli džem

Chilli papričky jsou výbornou ingrediencí v kuchyni a pro některé z nás i nepostradatelným pomocníkem při udržení pevného zdraví....

Recept - suroviny a postup
Pálivá chilli omáčka

Pálivá chilli omáčka

Vyzkoušejte vynikající recept na pálivou chilli omáčku. Jak na to?

Recept - suroviny a postup

Pokud nám při vaření zbydou odřezky zeleniny, nevyhazujeme je do koše, ale do takzvaného bioodpadu, na kompost na zahradu, nebo do vermikompostéru, pokud chceme kompostovat v bytě. Takový odpad pak využijeme pro hnojení zahrádky, tím vrátíme půdě potřebné živiny. 

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Tipy a triky do kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*