Odhalte žhavé kouzlo chilli papriček a vypěstujte si je doma

Máte slabost pro pálivá jídla? Pak je náš nový článek o chilli papričkách právě pro Vás! Dozvíte se, jaké druhy chilli papriček existují, jak si je můžeme vypěstovat doma a na závěr prozradíme 2 výborné recepty s chilli.

Odhalte kouzlo chilli papriček

Původ

Chilli papričky jsou také někdy označovány jako feferonky, můžeme se také setkat s názvem kajenský pepř. Jedná o plod kořeninových paprik, ze kterých se vyrábí oblíbené pálivé koření.

Chilli papričky původně pěstovali Indiáni a to ještě předtím, než Ameriku objevil Kryštof Kolumbus. Po objevení Ameriky se chilli velmi rychle rozšířilo po celém světě – postarali se o to zejména portugalští kupci.

Z chilli vzniklo cenné koření, které sloužilo jako náhrada za pepř a stalo se nedílnou součástí indické kuchyně. Maďaři si z něj dokonce vytvořili koření národní. Velké využití chilli nachází také na Balkáně, v Číně, Japonsku, Africe, Vietnamu a Mexiku.

Jaké jsou druhy chilli papriček?

Mysleli jste si, že existuje jen jeden druh chilli papriček? To je velký omyl. Známé jsou například tyto:

  • čínské
  • křídlaté
  • chlupaté
  • seté
  • křovité.

Rozdělení pálivosti chilli papriček

Za svou pálivou chuť vděčí chilli papričky látce zvané kapsaicin. Ta stimuluje receptory nervových zakončení jazyka a má stimulační a léčivé účinky.
Zajímavostí je, že na podráždění kapsaicinem reagují pouze savci. Kapsaicin najdeme také v pepřovém spreji.

Americký chemik Wilbur L. Scoville v roce 1912 publikoval studii, kde srovnával pálivost jednotlivých druhů papriček. 
Vytvořil stupnici, která se nazývá tzv. Scovilleova stupnice, a zachycuje množství přítomného kapsaicinu v konkrétním druhu papriček. Podle počtu Scovilleových jednotek pálivosti (SHU) poznáme, jak moc daná paprika pálí.

Například sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin – na Scovilleově stupnici má tedy hodnotu 0. Oproti tomu jedna z pálivějších paprik nese název habanero a má pálivost cca od 300 000 a více SHU. Zde je pro zajímavost příklad několika dalších odrůd chilli papriček a jejich pálivost dle SHU:

Carolina Reaper 2 200 000 nejpálivější odrůda chilli na světě
Dorset Naga 1 598 227
Naga Morich 1 086 844
Infinity Chilli 1 067 286
Tabasco 30 000 – 50 000
Chipotle 5 000 – 10 000
Problano 1 000 – 2 000

Rozdíly jsou markantní. Při výběru chilli papriček je třeba brát v potaz také lidský faktor a potřeby jedince. Každý z nás má jiné chuťové receptory a máme jinak nastavený práh citlivosti.

Účinek

Papričky obsahují vitamíny C a B. Podporují chuť k jídlu, ale nesmíme si je dopřávat ve velké množství. Proč? V takovém případě často dráždí pohlavní a močové ústrojí. Chilli papričky mají příznivý účinek na zdraví a dokonce je prokázáno, že chilli vyvolává změny ve střevní sliznici a ta se pak stává mnohem odolnější. Chilli prý přeje lásce, údajně má afrodiziakální účinky.

Jaké jsou účinky chilli a kapsaicinu? Jak lze chilli využít v lékařství a jaká jsou spojena rizika s jeho konzumací prozradíme v článku Chilli.

Pěstování chilli papriček doma – jak na to?

Pěstování chilli papriček je v domácích podmínkách možné – klidně i v bytě na parapetu. Pak je úplně jedno, kdy s výsevem semínek chilli papriček začneme.
V případě, že plánujeme papričky po čase přemístit ven, je nejlepší doba pro sázení přibližně 5 týdnů před posledními mrazy. Rostlina potřebuje asi 8 měsíců, aby začala tvořit plody.

Nákup semínek je vhodné probrat s kvalitním pěstitelem, ale pokud sáhneme po Capsicum annuum nebo Capsicum chinense, nic nezkazíme. Tyto odrůdy rostou rychle a na pěstování nejsou nijak náročné.

Postup při pěstování chilli papriček – jak na to krok za krokem…

  • Semínka necháme v teple a vlhku naklíčit.
  • Výsev semene provedeme na povrchu substrátu (je vhodný substrát na rajče a papriku (před hnojený substrát na šest týdnů+ rozpadlý starý hnůj + písek + perlit + mykorhizu).
  • Substrát ještě zasypeme 2 až 3 milimetry vysokou vrstvu další zeminy.
  • Sadbu umístíme na teplé místo s dostatkem světla.
  • Pravidelně zaléváme, aby zemina zůstávala vlhká. Pozor, ne bažinatá!
  • Když se nám vytvoří opravdové lístky (první jsou párové, počkáme tedy až na další řadu), přemístíme sazenice do většího květináče.
  • Opylujeme květ tak, že prsty třeme okolo střední části květů.
  • Opakujeme u všech květů tak, aby se pyl dostal k okvětní tyčince, což vede k vytvoření plodů.
Thajská chilli omáčka Sriracha

Thajská chilli omáčka Sriracha

Kdo má rád pálivá jídla, tomu doma nesmí chybět thajská chilli omáčka Sriracha. Můžeme si ji koupit v obchodě, nebo si udělat domácí....

Recept - suroviny a postup

 

Chilli con carne

Chilli con carne

Chilli con carne je původem z Texasu, ale s notnou stopou mexického vlivu, patří k velmi oblíbeným pokrmům po celém světě. Již z názvu je...

Recept - suroviny a postup

Až vyrazíte na nákup surovin, nezapomeňte si doma vzít něco, do čeho svůj nákup vložíte – tašku, košík, batoh. Záleží jen na vás, ale ideální volbou je opakovatelně použitelná záležitost. V obchodech po celé České republice zákaz poskytování igelitových tašek zdarma. Prodejcům za porušení tohoto zákona hrozí dokonce pokuta ve výši 500 tisíc korun. Civilizovaný svět si uvědomuje potřebu změnit konzumní chování společnosti a tak se obrací k trendům o trvalé udržitelnosti a třídění odpadu.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*