Celer – tři důvody, proč jej jíst denně


Jestli nemáte celer v lednici, je možné, že si ho po přečtení našeho článku zamilujete. Je to totiž nenápadná superpotravina: funguje jako přírodní afrodiziakum, antibiotikum, napravuje zažívání… A nevadí mu tepelná úprava.

celer-velkyobr

Celer můžete koupit ve dvou formách: celer listový a řapíkatý.  Z listového celeru můžete použít všechny jeho části, hlízu i listy, u řapíkatého jen zelené listy. K dostání je celoročně a to jen za cenu kolem dvaceti korun za kilogram.

1) Jako prevence trombóz a kamenů

Určitě jste už slyšeli o zavápňování cév, při kterém vznikají trombózy, nebo o ledvinových kamenech vzniklých usazováním vápníku. Celer je skvělou prevencí k těmto civilizačním nemocem, protože obsahuje sodík. Ten usazování vápníku brání, protože jej udržuje v tekutém stavu, takže jej tělo může vyloučit. Z tohoto důvodu je dobré celer jíst denně nebo obden – stimuluje totiž funkci ledvin. I v tomto případě platí, že je dobré ho užívat s mírou. Jeho dlouhodobé užívání může totiž napomoci rozpuštění už existujících ledvinových kamenů.

2) Zásobárna živin i skvělý detox

Listy jsou bohaté na vitamín C a A, hlíza zase na vitamíny skupiny B, hořčík a železo. Díky obsahu soli je celerový džus doporučovaný jako výborný nápoj v létě (pro doplnění soli, kterou člověk ztrácí pocením). Doporučuje se také při hubnutí: zlepšuje zažívání, podporuje vylučování žaludečních šťáv, stimuluje ledviny, které pak snadněji odvádějí toxiny z těla. Močopudný efekt mají hlavně listy. Tato zázračná hlíza vás také zbaví bakterií, parazitů a dalších nevítaných hostů v těle. Šťáva z hlízy a listů se doporučuje pro muže jako afrodiziakum.

3) Na spánek a kocovinu

Celerová šťáva bude vaším dobrým pomocníkem při problémech s usínáním a stresu. Šťávu je v tomto případě vhodné pít odpoledne a navečer. Uklidňující efekt mají hlavně vitamíny skupiny B a hořčík. Pokud jste večer slavili, nepříjemných stavů vás zbaví kombinace celeru, petržele a mrkve. Tato chutná zelenina vám také sníží  hladinu cholesterolu, reguluje krevní tlak a sníží riziko rakoviny žaludku.

Jak jej připravit?

celerovy-dzusCeler můžete přidat do zeleného smoothie, které se tak stane naprostou zdravou bombou :-). Výborné jsou také celerové hranolky, které připravíte v troubě z malinko omaštěných, na hranolky nakrájených očištěných hlíz. Jednoduchou a rychlou polévku s bramborem připravíte z pokrájených hlíz a brambor, které vaříte do změknutí s bujónem. Celer může být připravený jako řízek v trojobalu, na něm si pochutnají i vegetariáni.

 

 

Tento článek je součástí seriálu "Tradiční léčivá zelenina". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Blahodárný zázvor léčí a chutná Fenykl: Poklad naší kuchyně, po kterém můžete i zhubnout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*