Z herbáře našich babiček: Vyrobte si tinkturu z mochny


Mochna nátržník je vytrvalá bylinka, která voní po růžích. V průmyslu se z ní získává barvivo a v naší domácnosti může být dobrým pomocníkem.

11987047_908227635880217_2359126865715098913_n (2)
Pro zdraví

Již naši předkové věděli, že oddenky těchto rostlin vám pomohou při onemocněních zažívacího ústrojí. Má však také protizánětlivý účinek, ten oceníte nejen při bolestech v krku, ale též při zánětech dásní či paradentóze. Pomáhá také při léčbě onemocnění kůže, dokáže totiž léčit mokvající rány, a to včetně ekzému a vředů. Její další léčebné účinky ocení převážně ženy, těm dokáže pomoci zmírnit intensivní projevy menstruace. V neposlední řadě má schopnost pozitivně ovlivnit následky popálení či popraskané kůže. V lidovém léčitelství se také doporučovala při boji s cukrovkou, malárií, ale také při žloutence nebo revmatismu. Tato bylinka se vyskytuje nejčastěji na loukách, u cest, na březích a rašeliništích.

Jak v kuchyni

Oddenky můžete usušit a ze sušiny si pak v případě potřeby připravovat odvar, ten vám pomůže zejména při zánětech v ústech a krku, při léčbě lehkých popálenin, při hojení ran, nebo když potřebujeme zastavit krvácení z nosu (stačí gázu napustit odvarem a přiložit k nosu). Odvar můžete použít také při průjmech nebo křečích v břišní dutině.

Jak na to?

Jedna čajová lžička vám bude stačit na jednu dávku (cca 2,5 dl). I přes léčivost odvaru se spíše doporučuje si z mochny připravit tinkturu. Na ní budete potřebovat, kromě očištěného oddenku, také konzumní líh (min. 40%). Abyste si mohli sami zvolit množství tinktury, kterou chcete vyrábět, je třeba vložit vždy minimálně 1 díl oddenku do 4-5 dílů lihu. V něm jej nechejte louhovat ideálně na tmavším místě minimálně 3 týdny. Hotovou tinkturu přefiltrujte a denně si dejte až 3 lžíce. Dejte si však pozor, abyste se po konzumaci vyhnuli řízení.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*