Rybí speciál: Štika


Štika obecná, neboli Esox lucius, anglicky pike, německy hecht a hovorově zubatá je velmi hbitá, dravá, sladkovodní ryba s protáhlým tělem.  Pro svoji dravost je často vyhledávána sportovními rybáři a její jemné a libové maso patří mezi nejoblíbenější rybí pochoutky na talíři. Nepříjemné pro strávníky je pouze to, že obsahuje velké množství kostí. 

Štika

Jak správná štika vypadá? 

Tento sladkovodní dravec má dlouhé válcovité tělo. Běžně měří od 40 do 70 centimetrů, ale může dorůstat až 1,5 metru a vážit i 25 kilogramů. Vyznačuje se typickou širokou protáhlou tlamou se zahnutými zuby s charakteristickou zelenohnědou barvou na vnější části trupu a šedobílou barvou na spodní části trupu. Po celém trupu se navíc rozprostírají žluté fleky. Oči má nejen ostré jako rys, ale i zákeřně žluté, což je charakteristický znak dravých ryb. Ploutve má tmavé a příčně pruhované. 

Kde štiku můžeme potkat? 

Najdete ji téměř ve všech světadílech. Je to nejčastější dravá ryba u nás i v Evropě. Nejraději se vyskytuje v jezerech, rozsáhlých rybnících a hlavně v mělké vodě například tam, kde jsou na dně napadané stromy či kameny. V těchto místech totiž dravé a „zákeřné“ štiky vyčkávají na uchycení kořisti, na kterou pak mohou rychle ze svého úkrytu zaútočit. V tu chvíli má kořist velmi malou šanci uniknout. Štika se vyznačuje také tím, že se málokdy vydá honit svoji kořist. Loví vždy na krátkou vzdálenost, tak aby ji úlovek nestihl uniknout. 

Víte, že…?

  • Štika se dožívá až patnácti let věku.
  • Dospělosti dosahuje ve dvou letech. 
  • Rozmnožuje se především v období jarních měsíců – v období března až dubna. 
  • Líhne se ve vysoké trávě na zatopeném břehu. 
  • Řadí se mezi naše nejznámější a nejrychleji rostoucí dravé ryby.
  • Štiky se nebrání ve stáří kanibalismu. Regulují tím své počty. 
  • Při útoku na svoji „oběť“ vyvíjí štika rychlost tři až čtyři m/s. Pokud je potřeba, dokáže ze sebe vydat i dvojnásobnou rychlost. 
  • Nemigruje. Je to teritoriální ryba, která si své území brání před ostatními dravci. 
  • Své rybí oběti polykají štiky od hlavy. 
  • Štika obecná se kříží nejen se svým druhem, ale je ji přirozené se křížit i se štikou muskalungy. 
  • Nejvyšší hlášený věk u štiky byl zhruba 30 let. 

 

 Štika je samotář. Radši žije sama a také sama loví. Nepotrpí si na hejna. Své kolegy štiky vyhledává pouze za předpokladu, že se chce pářit. 

Štika v naší kuchyni

Hledáte rybí maso, které se hodí na všechny druhy tepelných úprav? Pak jste jej našli. Její maso s minimálním množstvím tuku se skvěle hodí na vaření, dušení, smažení i grilování. Stejně tak si štiku upečte a doplňte ji s nejrůznějšími teplými nebo studenými omáčkami. Její pravidelná konzumace doplní tělu bílkoviny, omega 3 mastné kyseliny a také draslík. 

Štika na másle a na víně aneb odlehčené jarní menu

Štika na másle a na víně aneb odlehčené jarní menu

Jaro svědčí lehkým receptům, které nezatíží žaludek ani hlavu. Štika má lahodné a lehké maso a je skvělou rychlovkou k večeři nebo...

Recept - suroviny a postup
Lahodná štika v cornflakes krustě

Lahodná štika v cornflakes krustě

Přemýšlíte, jak nahradit strouhanku při smažení zdravější variantou? Zajímavý chuťový rozměr vaším pokrmům dodají kukuřičné...

Recept - suroviny a postup

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Ryby". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*