Rybí speciál: Losos


Chcete se něco dozvědět o jedné z nejoblíbenějších a nejprodávanějších ryb u nás? Řeč není o nikom jiném, než o lososovi, který se u nás těší velké oblibě.. Věděli jste, že lososů je několik druhů? Čím jsou specifičtí a jak si je v kuchyni připravit poradíme v dalším dílu Rybího speciálu na Jakvkuchyni.cz!,

Představujeme lososa

Losos patří mezi dravé ryby z čeledi lososovitých. Převážnou část svého života tráví ve slané vodě, přesto dospělí jedinci migrují v průběhu svého života proti proudu sladkovodních řek do vnitrozemí,aby se vytřeli a převedli do vodního světa novou generaci. Při této náročné cestě mnoho ryb uhyne. Mladé rybky se později přesunou zpět do moře a tento cyklus se v životě lososů opakuje.
Nejčastěji můžeme tento jev sledovat v Evropě a Severní Americe.

Losos dorůstá délky jednoho metru, někdy to může být i více. Dožívají se až 13 let, váha se pohybuje mezi 8 až 13 kg. 

Víte, že u lososů…?

  • Byli pozorování i samci, kteří dosahovali délky až 150 cm a samičky měřily až 120 cm.
  • Maximální zaznamenaná hmotnost byla u samce 46,8 kilogramů. 
  • V roce 2013 se o celosvětovou produkci lososa obecného staralo 57 100 lidí. 
  • V České republice se lososi přestali vyskytovat – byli u nás prakticky vyhubeni. Ptáte se proč?
    Důvodem je přehrazování řek a také míra jejich znečištění. Přesto se u nás aktuálně lososi ve volné přírodě velmi vzácně vyskytují, většinou v oblasti severních Čech. 
  • Losos má výraznou chuť a velmi jemné maso. 
  • Mezi predátory, kteří mají lososy v oblibě, jsou zejména medvědi či lišky. Tyto šelmy si rády na této rybě pochutnávají. Uhynulá těla pak roznášejí na pevnině v okolí vodních toků, které jsou pak bohatým zdrojem živin pro okolní vegetaci.
  • Lososí maso je bohaté na živiny, do jídelníčku bychom jej měli často zařazovat kvůli vysokému obsahu vitamínu D.

TIP Jakvkuchyni.cz

Losos a jeho využití v kuchyni

Přestože losos nepatří mezi nejlevnější ryby, může se jako volně žijící zvíře chlubit jejich maso lepšími nutričními vlastnostmi, než je tomu u chovaných ryb. 

Lososa u nás potkáte běžně v téměř každém menu lepší restaurace. Stejně tak dnes běžně seženeme lososa a je tak jednoduché si ho připravit i doma,.

Možností kulinářského využití lososího masa je celá řada - v letních dnech se hodí skvěle na gril k přípravě steaků, kousky masa můžeme dát do salátů, těstovin, polévek atd. Syrové maso lososa je oblíbené v sushi. 
Na oblibě získávají také “lososí břicha”, která se skvěle hodí na pečivo s máslem, nebo do pomazánek. 
Díky vyššímu obsahu tuku jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin. 
Losos se často využívá jako ingredience do rybích polévek. 

TIP: vyzkoušejte Lososa zrajícího v soli, bylinkách a koření!
Zapečené těstoviny s lososem a se špenátem

Zapečené těstoviny s lososem a se špenátem

Chcete se něco dozvědět o jedné z nejoblíbenějších a nejprodávanějších ryb u nás? Řeč není o nikom jiném, než o lososovi, který se...

Recept - suroviny a postup

 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*