Rybí speciál: Sumec


I když v Česku stále nepatří ryby mezi hvězdy v našich jídelníčcích, dlouhodobě se ale zájem o konzumaci mořských i sladkovodních ryb v naší gastronomii zvyšuje. U nás patří mezi velmi oblíbené ryby kromě štiky či candáta i sumec. Více o sumcích a receptech ze sumčího masa v dalším dílu seriálu Rybí speciál.

Sumec, neboli Silurus glanis, se řadí mezi největší sladkovodní ryby. Nejčastěji se vyskytuje ve východní Evropě, přesto se s ním můžeme setkat napříč celou střední Evropou.
Miluje teplou vodu, pomalu tekoucí řeky či vodní plochy s bahnitým dnem, nejlépe prorostlým vodními rostlinami s četnými úkryty. 

Sumec může dorůst až do délky 2 metrů. V rekordních případech bylo zaznamenáno, že dosahoval délky 3 metry. V našich podmínkách mívají 100 až 160 centimetrů.
Sumci se pyšní hmotností okolo 60 kilogramů, ve výjimečných případech mohou mít až přes 100 kilogramů.
Největších rozměrů dorůstají sumci žijící v teplých oblastech jako je Itálie či Kazachstán. Charakteristickým znakem sumce jsou fousky a kůže bez šupin. 

Sumec se dožívá  20 – 40 let a nejlepší úlovky „na pekáč“ si šéfkuchaři vybírají o hmotnosti kolem čtyř kilogramů. Menší rybky jsou mladší a nabízejí tak chutnější, šťavnatější středně tučné maso. 

Energetická hodnota sumce je 500 kJ. Obsahuje zhruba 16 g bílkoviny, 6 g tuku a 0 g sacharidů

Víte, že …

  • Je pro rybáře velký a nezapomenutelný zážitek sumce ulovit? Rybář s ním musí bojovat a tím u něj stoupá i hladina adrenalinu. 
  • Sumec je velmi plachý a skvěle slyší. Vyplaší ho i maličkost jako je například světlo z baterek na břehu. 
  • Sumec ve svém apetitu dává většinou přednost jiným rybám, ale nepohrdne ani hlodavci či ptáky. Co jim nechutná, okamžitě vyplivnou. 
  • Patří mezi největší dravou rybu a při chránění plůdek se nebojí napadnout i člověka. 
  • Sumec je převážně noční dravec.
  • Výlovy sumce začínají v průběhu podzimních výlovů, kdy jej můžeme získat čerstvého. 

TIP

Zařazení ryb do našich jídelníčku je víc než žádoucí. Ryby totiž obsahují spoustu  zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny: A, D a B12.
Obsahují také kvalitní bílkoviny, jód, omega 3 – mastné kyseliny či minerální látky.

Sumec obecně patří k výborným aromatickým rybám, které osvěží každou kuchyň, i když je jejich příprava je výrazně náročnější oproti jiným druhům ryb. 
SUMČÍ STEAK

SUMČÍ STEAK

I když v Česku stále nepatří ryby mezi hvězdy v našich jídelníčcích, dlouhodobě se ale zájem o konzumaci mořských i sladkovodních ryb...

Recept - suroviny a postup
Guláš ze sumce

Guláš ze sumce

I když v Česku stále nepatří ryby mezi hvězdy v našich jídelníčcích, dlouhodobě se ale zájem o konzumaci mořských i sladkovodních ryb...

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Ryby". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*