Seriál: Ryby


Češi vládnou mnoha řemeslům, schopnostem a koníčkům. Ano, řeč je o rybolovu. Zajímavé ovšem je, že ačkoliv jsme zemí proslulou rybníky a chov ryb má u nás dlouholetou tradici, ryby se na našich talířích zase tak často neobjevují! Podle dat statistického úřadu každý z nás v roce 2019 průměrně spořádal pouhých 5,6 kg ryb na osobu! Přitom rybí maso je plné nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek a ideálně bychom měli ročně spotřebovat 17 kg rybího masa.  Jakvkuchyni.cz přináší seriál o rybách, který představí nejznámější druhy ryb, přiblíží jejich specifické vlastnosti  a v každém dílu nás čekají i lahodné recepty. Ponořte se pod hladinu do světa sladkovodních i mořských ryb, podvodní cesta rybího speciálu začíná právě teď!

Rybí maso je dietní a plné tělu prospěšných látek

Rybí maso je jedním z těch nejstravitelnějších druhů mas. Kromě toho obsahuje tělu velké množství různých tělu prospěšných látek, které si samo neumí vyrobit.

Mezi ně patří například nenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují zdraví srdce, očí a mozku. Najdeme je nejen v domácích sladkovodních rybách, ale i v oblíbených mořských rybách. Nejvíce se pak vyskytují v mase těch tučnějších, jako jsou makrely, lososi, úhoři. 

 

 Rybí maso bychom měli ideálně konzumovat alespoň 2-3 krát týdně (hmotnostně dohromady cca 400 gramů). 

Zároveň se nebojme různých druhů kulinářských úprav. Rybí maso chutná výborně syrové či tepelně upravené například v salátech, pomazánkách, polévkách, sushi, těstovinách i jako steak.

Pokud nemáme možnost zakoupit rybu čerstvou, můžeme sáhnout po rybách mražených, konzervovaných, marinovaných nebo různých formách rybích výrobků. Nezapomínejme ale, že ryba chutná vždy nejlépe čerstvá!

Udělejme více pro naše zdraví – jezme ryby!

Konzumace rybího masa přináší našemu tělu velkou řádku benefitů, které bychom měli vítat s otevřenou hlavou i náručí! Co mezi ně třeba patří?

  • Podporují správný vývoj mozku a očí;
  • zbaví nás negativních myšlenek, mají vliv na deprese a úzkosti;
  • u matek výrazně přispívají ke zmírnění poporodních depresí;
  • zlepšují paměť – zvyšují množství šedé kůry mozkové;
  • působí proti vzniku autoimunitních onemocnění jako jsou cukrovka nebo revmatoidní artritida;
  • je nejlepším zdrojem vitamínu D (nachází se především v tučných rybách);
  • zlepšuje kvalitu spánku i celkové fungování organismu během dne;
  • působí proti mozkové mrtvici a srdečním chorobám. 

Pokud je to možné, sladkovodní ryby vždy nakupujeme ve specializovaných prodejnách, případně na sádkách. 

U mořských ryb je cesta na náš stůl složitější, musí zdolat pěkný kus cesty. Pokud kupujeme zmraženou rybu, měli bychom se zaměřit především na množství přidané vody a ledové tříště.
Ryby se také často glazují a v takových případech obsahují více vody – glazování chrání rybu před vysoušením chladem. Měla by však mít nižší cenu. 

 Čerstvá ryba má většinou napnutou kůži živé barvy a lesklý povrch, ten se pak často pokrývá slizem způsobujícím typický hnilobný pach. Čerstvost poznáme také podle stavu oka, mělo by být vyklenuté, lesklé a s průhlednou rohovkou. 
Ceviche

Ceviche

Ceviche je velmi jednoduchý a chutný rybí pokrm pocházející z Latinské Ameriky, kde je tato úprava rybího masa obrovským hitem. Připravuje...

Recept - suroviny a postup
Pečená treska s brokolicí

Pečená treska s brokolicí

Zima přeje zapečeným hutným receptům plným vitamínů. Rybí maso máme konzumovat ideálně třikrát týdně, pečená treska se zeleninou je...

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Ryby". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*