Proč je dobré jíst maso


Kromě toho, že je naprosto přirozené jíst maso, ne nadarmo jsme se narodili jako všežravci, tak nám konzumace masa přináší další výhody a látky, potřebné ke správnému fungování těla.

gril

Přitom není nutné jíst maso každý den. Už i naši předci jedli maso většinou jednou týdně. Konzumace masa je individuální, ale neměla by se zanedbávat. Pochopitelně se můžete stravovat jako vegetariáni, ale potom je nutné myslet na složení potravin a správnou skladbu jídelníčku. Je důležité doplnění potravin živočišného původu.

Ale teď zpátky k masu, to je velmi hodnotnou potravinou nejen z hlediska biologického, ale také energetického. Přináší tělu zejména plnohodnotné bílkoviny, je však vždy nutné myslet na fakt, že obsahuje tuky, které našemu tělu už tolik neprospívají, takže je nutné dobře vybírat. Kromě zmíněných bílkovin je maso důležitým zdrojem železa a vitamínu B₁ a B₂. Kromě těchto základních prvků nám ještě další vitamíny přináší jednotlivá masa.

prosciutto

Jaké vitamíny obsahují různé druhy masa?

Hovězí maso navíc obsahuje vitamíny A a PP, najdeme v něm také prvky P, Na, K, Ca, Fe.

Telecí maso má z vitamínů největší podíl B₁, B₂ a retinolu, z dalších prvků pak Ca, Fe, Na, K

Vepřové maso ačkoliv je tučnější než ostatní (cca o 20 %) nám přináší vitamíny B skupiny a Fe.

Krůtí je nejdietnějším masem, má nízký obsah tuku, ale i přesto obsahuje vitamíny a další prospěšné prvky.

Pochopitelně nesmíme zapomínat na ryby. Ty jsou pro nás zdrojem nejen jódu, ale také tělu prospěšných tuků. I zde je však nutné koukat na tučnost ryb, některé jsou v tomto ohledu na tom opravdu hodně špatně. Ryby jsou také významným zdrojem vitamínu D, ten normálně přijímáme ze slunce, proto je více než důležité, zvýšit v zimě náš příjem ryb či mořských plodů. Také bychom neměli zapomenout na fakt, že některé mořské plody jsou považovány za afrodisiakum (krevety, ústřice).

Další neméně důležitý faktorem, který by nás měl přesvědčit k jedení masa, je to, že navozuje pocit sytosti, díky čemuž nemáme nutkání se přecpávat.

Tento článek je součástí seriálu "Maso". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Seriál Maso: Jehněčí maso Seriál Maso: Vepřové maso
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*