Kančí se šípkovou omáčkou

Šípková omáčka je tradičním pokladem české kuchyně a v kombinaci s kančím masem tvoří dokonalý recept na “podzimní tabuli”. Podávat ji můžeme s knedlíky, skvěle chutná i s bramborovými šiškami. Recept na Jakvkuchyni.cz.
Šípková omáčka je tradičním pokladem české kuchyně a v kombinaci s kančím masem tvoří dokonalý recept na “podzimní tabuli”. Podávat ji můžeme s knedlíky, skvěle chutná i s bramborovými šiškami. Recept na Jakvkuchyni.cz.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
45 minut
Suroviny
    vývar 700ml hovězí
    víno 250ml červené, suché
    slanina 150g kvalitní
    mrkev 4ks
    jalovec 3kuličky
    nové koření 3kuličky
    džem 2,5lžíce šípkový
    petržel 2ks
    tymián 1,5lžičky
    celer 1/3ks menší
    cibule 1ks
Pokyny
  1. V silnostěnném hrnci rozehřejeme olej a nakrájené, osolené a opepřené maso na něm ze všech stran zprudka opečeme.
  2. Poté ho dáme bokem a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a slaninu.
  3. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  4. Přidáme ji do základu, přisypeme koření a restujeme, aby se koření hezky rozvonělo a zelenina začala měknout.
  5. Nakonec vrátíme k zelenině maso, přilijeme víno a vařečkou ze stran hrnce seškrábneme výpek, který dodá omáčce intenzivní chuť a dále společně vše dusíme.
  6. Nakonec přidáme šípkový džem a směs zalijeme vývarem.
  7. Hrnec přiklopíme a pozvolna dusíme doměkka na mírném plameni.
  8. Doba přípravy bude záviset na typu masa a jeho tuhosti.
  9. Pokud chceme vaření urychlit, tak použijeme tlakový hrnec.
  10. Stejně tak můžeme omáčku dusit pozvolna v troubě.
  11. Průběžně ji kontrolujeme a případně podléváme vývarem.
  12. Na závěr z omáčky vyjmeme maso a koření.
  13. Omáčku rozmixujeme dohladka, případně ještě dochutíme solí a pepřem.
  14. Nakonec do ní vrátíme maso a podáváme s knedlíky nebo bramborovými šiškami.

TIP od Jakvkuchyni.cz: aby nebyla zvěřina tuhá, je vhodné věnovat tomuto masu speciální péči. Nejprve je potřeba ho očistit a odstranit blány a pak je vhodné jej naložit do tzv. mořicího láku.

Ten si připravíme tak, že dáme do skleněné či keramické nádoby nakrájenou na menší kousky mrkev, celer, petržel a cibuli. K této směsi přidáme směs koření z bobkového listu, pepře, nového koření a jalovce. Tuto směs zalijeme cca 0,25 l octa a 0,5 l vody a společně povaříme několik minut.

Maso zalijeme vychladlým lákem a necháme je naložené v lednici chladničky podle velikosti a stáří masa. Čím mladší kus a menší kousky, tím méně času je třeba (stačí třeba jen odpoledne), starší a větší kusy můžeme nechat mořit klidně i 4 dny, při ideální teplotě 0 °C. Maso nesmíme zapomenout obracet.

Zbytek mořidla můžeme použít při dušení či pečení k podlévání.

Až červené víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nabízí se dvě možnosti. Skleněnou láhev umyjeme a znovu použijeme, nebo ji vytřídíme do tříděného odpadu, konkrétně sklo patří do zeleného kontejneru. Věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*