Kančí se šípkovou omáčkou


Kančí se šípkovou omáčkou se řadí k tradičním receptům české podzimní kuchyně a bývá klasikou zvěřinových hodů. Naši předkové využívali toho, co jim nabízela příroda. Zvěřina se tak objevovala na stolech převážně od podzimu do poloviny zimy, kdy je lovecká sezóna a také dozrávaly šípky. Šípková omáčka má pikantní sladkokyselou chuť a právě se zvěřinou tvoří nerozlučnou dvojici. Jak na to?
Kančí se šípkovou omáčkou se řadí k tradičním receptům české podzimní kuchyně a bývá klasikou zvěřinových hodů. Naši předkové využívali toho, co jim nabízela příroda. Zvěřina se tak objevovala na stolech převážně od podzimu do poloviny zimy, kdy je lovecká sezóna a také dozrávaly šípky. Šípková omáčka má pikantní sladkokyselou chuť a právě se zvěřinou tvoří nerozlučnou dvojici. Jak na to?
Porce
4 porce
Doba přípravy
Doba vaření
140 minut
Suroviny
    kančí 600gramů kýta nebo plec
    vývar 350ml
    šípková zavařenina 100 - 150gramů
    slanina 100gramů
    červené víno 100ml suché
    černý pepř 6kuliček popř. zelený
    máslo 5lžic
    jalovec 4ks
    mrkev 2ks
    petržel 1ks
    cibule 1ks
    celer 1/2ks
    citrón 1/2ks
    sůl 1špetka
    skořice 1špetka
Pokyny
  1. Den předem připravíme maso na nakládání tak, že ho očistíme a odblaníme.
  2. Rozpustíme máslo, dáme do něj koření: a necháme rozvonět, vymačkáme do něj půl citronu.
  3. Maso prošpikujeme klínky slaniny a necháme zatuhnout v mrazáku.
  4. Poté vložíme do nekovové nádoby, přelijeme směsí s kořením, zatížíme a necháme v lednici do druhého dne.
  5. V den vaření oloupeme a nastrouháme kořenovou zeleninu, nakrájíme cibuli a připravíme vývar na podlévání.
  6. Na pánvičce zatáhneme maso (není potřeba přidávat další tuk).
  7. Jakmile je maso hnědé, přidáme i koření, které zůstalo po šťávě, maso vyjmeme z pánve a osolíme.
  8. Na tomto základu orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu, osolíme, podlijeme vývarem, přidáme šípkovou zavařeninu a červené víno.
  9. Hned také vložíme maso.
  10. Stáhneme plamen, přiklopíme a necháme dusit, můžeme příp. i zapékat v troubě na 130 °C, dokud nebude maso měkké.
  11. Poté maso přendáme do hrnce a držíme v teple.
  12. Omáčku propasírujeme, dochutíme případně solí nebo cukrem.
  13. Pokud potřebuje ještě zahustit, necháme chvíli povařit, aby se odpařila přebytečná voda.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*