Vepřové plátky s křenovou omáčkou – “olomócká” dobrota


Jemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
Jemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Suroviny
    maso 1kg vepřová panenka
    máslo 2lžíce
    cibule 1ks
    mouka 2lžíce hladká
    vývar 300ml masový
    smetana 250ml
    křen 5lžic nastouhaný
    nové koření 3kuličky
    pepř 5ks
Pokyny
  1. Maso nakrájejte na plátky, zlehka naklepejte (stačí i rukou), osolte, opepřete a poprašte moukou.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a plátky na něm z obou stran rychle osmahněte.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, počkejte, až zesklovatí, a pak podlijte troškou vývaru.
  4. Nechte asi 10 minut podusit.
  5. Měkké plátky vyjměte a uložte nejlépe do termonádoby.
  6. Do výpeku vlijte smetanu rozmíchanou s moukou, přidejte zbytek vývaru, najemno nastrouhaný křen a všechno koření.
  7. Ještě asi 20 minut povařte. Hotovou omáčku dochuťte citronovou šťávou, cukrem a solí.
  8. Plátky masa rozdělte na talíře (případně předtím trochu přihřejte) a pak přelijte omáčkou.
  9. Nejlepší přílohou je dušená rýže, ale skvělé jsou i bramborové placky.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*