Hrníčkové palačinky s pomerančovou omáčkou


Palačinky jsou báječný dezert, který baví děti i dospělé. Pokud je doplníte ovocným salátem, budou stačit i na večeři.
Palačinky jsou báječný dezert, který baví děti i dospělé. Pokud je doplníte ovocným salátem, budou stačit i na večeři.
Porce
16 palačinek
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
Hrníčkové palačinky
    hladká mouka 4hrníčky
    polohrubá mouka 2hrníčky
    cukr krupice ½lžíce
    vejce 4ks
    žloutek 1ks
    plnotučné mléko 7hrníčků
    studená voda 2hrníčky
    sůl 1špetka
Pomerančová omáčka
    máslo 10lžic
    cukr 15lžic
Pokyny
Hrníčkové palačinky
  1. Do větší misky nasypeme oba druhy mouky, cukr a sůl. Promícháme metlou a uprostřed uděláme důlek.
  2. Do něj nalijeme vejce, žloutek a vše pomocí metly smícháme v úplně hladké těsto.
  3. Tímto způsobem předejdeme tvorbě malých hrudek.
  4. Do menší misky odměříme mléko s vodou a po menších dávkách přiléváme do větší misky s těstem.
  5. Každou dávku tekutiny dokonale vmícháme, aby výsledné těsto bylo krásně hladké, bez hrudek.
  6. Těsto by mělo být kompaktní a tekuté.
  7. Nahřejeme si pánev na plotně na středním plameni.
  8. Pomocí silikonového štětce krouživým pohybem stejnoměrně rozetřeme rostlinný olej po celé ploše.
  9. Pak nalijeme na jednu stranu ohřáté pánve těsto, které krouživým a zároveň lehce trhavým pohybem rozlijeme po celé pečicí ploše pánve.
  10. Palačinku necháme minimálně jeden a půl minuty zvolna péci.
  11. Pak zkusíme pomocí špejle s hrotem nadzdvihnout kraj placky.
  12. Když to jde jednoduše a palačinka nemá tendenci se trhat, je připravena k otočení.
  13. Takže asi v druhé třetině délky podstrčíme špejli pod plackou, tak aby špička trochu vylezla na straně druhé, nadzdvihneme a jednoduše položíme neopečenou stranou dolů.
  14. Druhou stranu palačinky pečeme mnohem kratší dobu, asi tak 20 vteřin.
Pomerančová omáčka
  1. Máslo necháme rozpustit v menším hrnku na plotně, přidáme cukr a důkladně prošleháme metličkou.
  2. Pak postupně přidáváme pomerančovou šťávu a přivedeme k varu.
  3. Ihned stáhneme z ohně a přeléváme připravené palačinky.
  4. Zdobíme kousky čerstvých pomerančů. Místo omáčky můžeme použít džem nebo zavařeninu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*