Kančí kotletky se šípkovou omáčkou

Typický podzimní pokrm voní po českém lese a je skvělým tipem na slavnostní oběd. Kančí maso můžete nahradit i jinou divočinou.
Typický podzimní pokrm voní po českém lese a je skvělým tipem na slavnostní oběd. Kančí maso můžete nahradit i jinou divočinou.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    maso 150g kančí pečeně
    sádlo 100g škvarkové, vepřové
    mrkev 80g
    celer 50g
    petržel 50g kořen
    cibule 100g
    šípky 50g sušené
    protlak 50g šípkový
    marmeláda 50g šípkový
    sůl 30g
    pepř 0,3g
    mouka 50g hladká
    tymián 1snítka
    citrón 1ks
    nové koření 3kuličky
    pepř 5kuliček celý
    vývar 1litr hovězí
Bramborové nudle
    brambory 1kg
    vejce 4ks žloutek
    mouka 200g polohrubá
    Solamyl 100g
    sádlo 100g
Pokyny
Kančí kotletky se šípkovou omáčkou
  1. Kančí pečeni očistíme a ořez schováme na výrobu omáčky. Maso osolíme, opepříme, opečeme do zlatova na rozpuštěném sádle, vyjmeme je. Do výpeku z masa vložíme ořez z masa a na tenké plátky nakrájenou očištěnou zeleninu, přidáme divoké koření (nové koření, celý pepř, bobkový list), snítku tymiánu, den dopředu namočené sušené šípky a vše osmahneme do růžova.
  2. Do tohoto základu přidáme na plátky nakrájenou oloupanou cibuli, opět osmahneme, zarestujeme k ní šípkový protlak a džem (bývá poměrně sladký).
  3. Vše zalijeme vývarem, vložíme na plátky jemně nakrájený očištěný citron a dusíme pod pokličkou. Ze zbytku sádla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku.
  4. Zeleninový základ zahustíme připravenou zásmažkou, promícháme, dobře provaříme, podle chuti dochutíme, hotovou omáčku propasírujeme, hodně promačkáme přes sítko na kotlety, ještě krátce povaříme.
  5. Kančí pečeni dopečeme dle velikosti při teplotě 180 °C zhruba 12–20 minut. Po upečení necháme maso chvilku odpočinout a pak je porcujeme.
  6. Při podávání přelijeme každou porci mírně zahoustlou omáčkou červenavé barvy. Pečeně voní po kančím mase, koření a chutná sladko-nakysle po šípkách.
Bramborové nudle
  1. Brambory se slupkou dáme do hrnce a vaříme je do měkka. Po uvaření scedíme. Ještě teplé je oloupeme a propasírujeme přes síto. Přidáme vejce, koření a mouku se solamylem. Vypracujeme těsto, které přes fólii vyválíme na nudle dlouhé asi 5 cm a silné jako malíček.
  2. Do kastrolu si dáme vařit vodu a osolíme ji. Když je voda vroucí, dáme do ní vařit nudle. Vaříme je zhruba 10–15 minut nebo dokud nevyplavou na povrch. Po prvním zavaření musíme nudle ode dna odšťouchnout vařečkou, aby se nepřipálily a provařily se stejnoměrně.
  3. Když jsou nudle uvařené, vyndáme je do ledové vody a necháme vychladnout. Před podáváním je opečeme na sádle ze všech stran do zlaté barvy a přebytečný tuk necháme okapat na papírovém ubrousku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*