Artyčoky s pikantní omáčkou


Zeptejte se sami sebe - kdy jste naposledy jedli artyčoky? Tato často opomíjená rostlina je plná zdravý prospěšných látek a pro naše tělo je to doslova lék. I proto bychom ji měli do jídelníčku zařazovat častěji. Zkuste třeba artyčoky s pikantní omáčkou.
Zeptejte se sami sebe - kdy jste naposledy jedli artyčoky? Tato často opomíjená rostlina je plná zdravý prospěšných látek a pro naše tělo je to doslova lék. I proto bychom ji měli do jídelníčku zařazovat častěji. Zkuste třeba artyčoky s pikantní omáčkou.
Porce
4 osoby
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    artyčok 4ks
    rajčata 4ks
    brambor 6ks
    mrkev 1ks
    cibule 1ks
    citrón 2ks
    olivový olej 6lžic
    česnek 4stroužky
    vývar 350ml zeleninový
    víno 100ml bílé
    tymián 1snítka
    koření sůl, pepř
Pokyny
  1. Z obou citronů vymačkejte šťávu.
  2. Artyčokům odřízněte dřevnaté části a odstraňte tvrdé konce listů.
  3. Pak je rozpulte, omyjte a lžící vydlabejte tuhé středy (během přípravy je stále potírejte citronovou šťávou, aby nezhnědly).
  4. Omyté artyčoky vložte do vroucí osolené vody a povařte asi 10 minut.
  5. Pak je vyjměte a nechte v cedníku okapat a oschnout.
  6. Vodu, v níž se vařily, přiveďte znovu k varu, vložte do ní rajčata a nechte je blanšírovat.
  7. Když se začne oddělovat slupka, opatrně je sceďte.
  8. Pak rajčata oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
  9. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostky (asi jako do bramborového salátu).
  10. Očistěte mrkev a nakrájejte ji na kolečka.
  11. V hluboké pánvi (wok) rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek nasekaný na plátky.
  12. Přidejte artyčoky, brambory, mrkev, rajčata, tymián a bobkové listy.
  13. Zlehka promíchejte a podlijte vývarem i vínem.
  14. Společně poduste asi 15 minut.
  15. Přidejte zbylou citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
  16. Pokud přidáte 3 lžíce kysané smetany, omáčka se ještě zjemní.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*