Pastýřský koláč


Pastýřský koláč patří ke klasice anglické kuchyně. Původně to bylo vlastně jednoduché jídlo ze zbytků. Spodní část šťavnatého koláče tvoří ragú z mletého hovězího nebo jehněčího masa a vrchní vrstvu koláče pak zapečená bramborová kaše.
Pastýřský koláč patří ke klasice anglické kuchyně. Původně to bylo vlastně jednoduché jídlo ze zbytků. Spodní část šťavnatého koláče tvoří ragú z mletého hovězího nebo jehněčího masa a vrchní vrstvu koláče pak zapečená bramborová kaše.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Suroviny
Ragú
    maso 600g hovězá
    vývar 250ml hovězí
    česnek 4stroužky nakrájený nadrobno
    mrkev 2ks nakrájená na malé kousky
    cibule 1ks nakrájená nadrobno
    tymián ½lžíce drceného nebo čerstvého
    rajčata ½plechovky drcená
    mouka hladká
    olej olivový
Kaše
    brambor 900g
    smetana 80ml
    máslo 80g
    vejce 1ks žloutek
Pokyny
  1. Ve větším hrnci uvaříme oloupané brambory nakrájené na menší kousky.
  2. Do hrnce se silným dnem nalijeme olivový olej, orestujeme cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky.
  3. Jakmile cibule získá zlatavou barvu, přidáme česnek a mleté hovězí maso, které lehce osolíme, opepříme a restujeme další tři minuty.
  4. Poté směs zaprášíme hladkou moukou a znovu promícháme.
  5. Pomalu přiléváme vývar, vmícháme drcená rajčata, přidáme tymián.
  6. Necháme ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promícháme, aby se směs nepřipálila.
  7. Naposledy ochutnáme a případně dochutíme.
  8. Hotovou směs nalijeme do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřeme.
  9. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů.
  10. Slijeme vodu z brambor a rozšťoucháme je.
  11. Následně přidáme smetanu a máslo a pomocí šlehací metly vytvoříme hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidáme žloutek.
  12. Kaši navrstvíme na masovou směs, vložíme do trouby a necháme zapékat asi 25 – 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*