Lahodná “rychlosvíčková”

Svíčková omáčka je bezesporu jeden z pokladů naší národní kuchyně! Vařit ji podle klasického receptu může ale právě pro svoji náročnost odradit mnoho kuchařů. K dobré svíčkové však nevede jen dlouhá cesta. Zkuste “rychlou svíčkovou” podle Jakvkuchyni.cz!
Svíčková omáčka je bezesporu jeden z pokladů naší národní kuchyně! Vařit ji podle klasického receptu může ale právě pro svoji náročnost odradit mnoho kuchařů. K dobré svíčkové však nevede jen dlouhá cesta. Zkuste “rychlou svíčkovou” podle Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vývar 1l hovězí
    mrkev 350g
    petržel 150g
    celer 100g
    slanina 100g
    smetana 100ml ke šlehání
    tymián 2lžičky
    nové koření 2kuličky
    cibule 1ks
    ocet 1lžíce
    cukr 1lžička
Pokyny
  1. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci ghí. Zpěníme na něm nakrájenou cibuli a slaninu.
  2. Přisypeme tymián a ještě malou chvíli společně opékáme, aby se rozvoněl.
  3. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
  4. Přidáme k cibulovému základu a společně opékáme asi 20 minut (pozor, zelenina se nesmí připálit).
  5. Nakonec přidáme cukr a ocet a ještě chvíli povaříme, aby se ocet odpařil.
  6. Základ omáčky zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  7. Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy.

Tip od Jakvkuchyni.cz: při přípravě svíčkové, nemusíme vždy nutně použít hovězí maso. Rychlou svíčkovou si můžeme připravit z hovězího vývaru, servírovat ji můžeme třeba s restovaným kuřecím masem, nebo jako bezmasou verzi. Pokud přeci jen chceme tradiční z hovězího masa, přípravu můžeme urychlit vařením v tlakovém hrnci, kdy kromě času spoříme také náklady za energie.

Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, nebo třeba vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a může putovat do žlutého kontejneru. Hliníková víčka je nejlepší zmačkat a průběžně z nich dělat “hliníkovou kuličku”, kterou pak spolu s dalším kovovým odpadem vytřídíme do sběrných nádob na kovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*