Lahodná “rychlosvíčková”

Svíčková omáčka je bezesporu jeden z pokladů naší národní kuchyně! Vařit ji podle klasického receptu může ale právě pro svoji náročnost odradit mnoho kuchařů. K dobré svíčkové však nevede jen dlouhá cesta. Zkuste “rychlou svíčkovou” podle Jakvkuchyni.cz!
Svíčková omáčka je bezesporu jeden z pokladů naší národní kuchyně! Vařit ji podle klasického receptu může ale právě pro svoji náročnost odradit mnoho kuchařů. K dobré svíčkové však nevede jen dlouhá cesta. Zkuste “rychlou svíčkovou” podle Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    vývar 1l hovězí
    mrkev 350g
    petržel 150g
    celer 100g
    slanina 100g
    smetana 100ml ke šlehání
    tymián 2lžičky
    nové koření 2kuličky
    cibule 1ks
    ocet 1lžíce
    cukr 1lžička
Pokyny
  1. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci ghí. Zpěníme na něm nakrájenou cibuli a slaninu.
  2. Přisypeme tymián a ještě malou chvíli společně opékáme, aby se rozvoněl.
  3. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
  4. Přidáme k cibulovému základu a společně opékáme asi 20 minut (pozor, zelenina se nesmí připálit).
  5. Nakonec přidáme cukr a ocet a ještě chvíli povaříme, aby se ocet odpařil.
  6. Základ omáčky zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  7. Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy.

Tip od Jakvkuchyni.cz: při přípravě svíčkové, nemusíme vždy nutně použít hovězí maso. Rychlou svíčkovou si můžeme připravit z hovězího vývaru, servírovat ji můžeme třeba s restovaným kuřecím masem, nebo jako bezmasou verzi. Pokud přeci jen chceme tradiční z hovězího masa, přípravu můžeme urychlit vařením v tlakovém hrnci, kdy kromě času spoříme také náklady za energie.

Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, nebo třeba vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a může putovat do žlutého kontejneru. Hliníková víčka je nejlepší zmačkat a průběžně z nich dělat “hliníkovou kuličku”, kterou pak spolu s dalším kovovým odpadem vytřídíme do sběrných nádob na kovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*