10 zázračných léků kuchyně


Do kuchyně nechodíme jen pro jídlo, ale i pro zdraví a medicínu. Připravili jsme pro vás přehled 10 populárních a účinných rostlin, které odnepaměti používáme jako přírodní léčiva.

10 zázračných léků kuchyně

Elixíry běžně dostupné

Na jakvkuchyni.cz se v článku tentokrát zaměříme na přírodní produkty, které jsou běžně dostupné. Uvedeme vás do kuchyně plné úžasných, někdy nedoceněných, přírodních elixírů, posilujících naše zdraví. V kuchyni najdeme poklady, které mohou dokonce i léčit, nebo našemu tělu při léčbě značně pomoci v boji proti nachlazení, virům a bakteriím.

Cibule

Jedním z přírodních elixírů podporujících zdraví je právě cibule. Nejen, že působí zázračně na řadu neduhů, ale je navíc snadno dostupná po celý rok a za příznivou cenu. Cibule je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny, která se používá současně i jako koření.

V dávných dobách se cibule těšila velké popularitě, dnes je poněkud neprávem opomíjena. 

Cibuli koupíme bílou, žlutou nebo červenou, červenofialová odrůda Carmen se využívá k dekorativním účelům. Na jaře se sklízí mladá, tzv. lahůdková cibule (také známá jako jarní cibulka, šalotka), která je nezbytnou součástí francouzské kuchyně. V souvislosti s cibulí je také dobré uvést, že se jedná se o velmi odolný druh zeleniny – snese mrazy až do  – 8°C .

V naší kuchyni se používá celoročně, je součástí prakticky všech základů pod masité pokrmy.

Vařením cibule se zničí většina cenných látek, které obsahuje.

Účinky cibule

  • Hlavní účinnou látkou obsaženou v cibuli je alicin, který se tvoří enzymaticky z alliinu poté, co cibuli začneme opracovávat.
  • Působí na mnoho bakteriálních původců a to i při poměrně nízkých koncentracích. S cibulí můžeme úspěšně bojovat i proti plísním.
  • Cibule výborně pomáhá při rýmě nebo zánětu horních cest dýchacích.

Cibule

Cibule jako přírodní antibiotikum

V sychravých zimních dnech, kdy nás často trápí nachlazení a infekce dýchacích cest, si můžeme připravit cibulový čaj, nebo šťávu.

Slepičí vývar na posilnění

V dnešní době léčivých horkých nápojů z lékárny zapomnělo mnoho lidí na lidové léčitelství. Určitě se ale mezi vámi najdou ti, kterým babička vařila při chřipce slepičí vývar, aby se vám ulevilo.

Silný vývar totiž obsahuje cenné látky a to zejména bílkoviny, které se do něj vyluhují z masa. Důležité je připravovat vývar z kvalitních surovin – samotný vývar z kostí a masa nám moc nepomůže. Je třeba použít kvalitní zeleninu, např. celer, cibuli, mrkev, zázvor a další.

Slepičí vývar

Účinky vývaru

  • Vývary obecně (nemusí být tedy zrovna slepičí) mají posilující a prohřívací efekt. Nejenom, že vás zasytí, ale také dobře zavodní a následně podpoří i pocení.
Připravíme si podle našeho receptu silný slepičí vývar s játrovými knedlíčky, určitě vás postaví na nohy!

Česnek

Česnek pochází z Orientu, ale v dnešní době se pěstuje prakticky na celém světě. Nejlépe se mu daří na slunných místech.

Účinky česneku

  • Česnek obsahuje velké množství vitaminu C a další látky působící příznivě na lidský organismus. Právem je považován za přírodní antibiotikum.
  • Česnekové silice jsou těkavé a uvolňují se při porušení celistvosti česneku. Obsažený alliin se po nakrojení česneku štěpí pomocí enzymů na alicin.
  • Alicin má antibiotické i antivirové účinky, podporuje zažívání, působí též broncholyticky (rozšiřuje průdušky), cholereticky (zvyšuje tvorbu žluče), používá se na snížení krevního tlaku, čištění krve a na řadu dalších neduhů.
  • Česnek si můžeme dopřát ve formě zdravé pomazánky nebo (což je v zimě opravdu vítané) silné, horké polévky.

Česnek

Více se o česneku dočteme v článku Česnek – král mezi zdravou zeleninou.
Účinným a zdravým přírodním pomocníkem při předcházení zdravotních potíží je také medvědí česnek, který obvykle roste nadivoko v lesích. Více v článku Medvědí česnek – jarní detoxikační bylinka plná vitaminů.

Zázvor

Zázvor používali jako léčivé koření v Indii už před 4500 lety a velké oblibě se zcela zaslouženě těší dodnes.

Za svou typickou chuť a schopnost „zahřívat“ vděčí obsahu ketonu, zejména pak gingerolu. Ten se podobá kapsaicinu a piperinu – tedy složkám, jež dávají typickou chuť chilli paprikám a pepři.

Při tepelné úpravě se gingerol mění na zingeron, který je sladší a ne tak štiplavý. 
Pokud ale zázvor usušíme, tvoří se v něm tzv. shogaoly. Ty jsou naopak až dvakrát ostřejší, než původní gingerol.

Záleží tedy jen na vás, zda si chceme vychutnat jemnější chuť zázvoru v čaji, nebo naopak použít koncentrovanou sušenou formu např. v pokrmech.

Účinky zázvoru

  • Zázvor příznivě ovlivňuje trávení – zmírňuje dráždění gastrointestinálního traktu, stimuluje tvorbu slin a produkci žluči, potlačuje žaludeční křeče.
    Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva a pomáhá při zácpě.
  • Zázvor se osvědčil při nejrůznějších nevolnostech a to jak v těhotenství, tak během cestování, nebo třeba přio léčbě rakoviny.
  • Je silným bojovníkem proti chřipce a nachlazení – zejména ve formě čaje, podporuje pocení a tělo dobře prohřívá.
  • Tlumí bolest – ať už potréninkovou, takže si ho pochvalují i vrcholoví sportovci, nebo například bolesti provázející menstruaci.
  • Zázvor působí protizánětlivě, a to v mnoha směrech – ať jde o zánětlivé procesy zažívacího traktu, nebo třeba o osteoartritidu.
  • Posiluje také kardiovaskulární systém – primárně tím, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi a stabilizuje hladinu cukru.

Červená řepa

Tuhle kořenovou zeleninu pěstovali naši předkové ve Středomoří už 2000 př. n. l., původně ale nebyla brána jako běžná součást jídelníčku, nýbrž výhradně jako lék proti bolesti.

Červená řepa

Řepa obsahuje bezpočet vitaminů, minerálů a cenných flavonoidů (anthocyaniny). Příznivce dietní stravy jistě potěší, že má jen velmi málo kalorií, ačkoliv obsahuje nejvíce cukru ze všech druhů zeleniny. Právě sladká, zemitá chuť, z ní činí oblíbenou ingredienci v celé řadě jídel.

Účinky červené řepy

  • Červená řepa posiluje srdce a oběhový systém – napomáhá snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi.
    Díky účinné látce betainu snižuje hladinu homocysteinu v těle a tím chrání cévy, tzn. působí preventivně proti ateroskleróze, infarktu i mrtvici.
  • Snižuje riziko vývojových vad plodu – jako zdroj kyseliny listové je červená řepa efektivní prevencí před vznikem vývojových vad, zejména co se týče poškození nervové trubice miminka.
  • Je účinnou prevencí některých druhů rakoviny – zejména kůže, plic a tlustého střeva, za což vděčí obsahu pigmentů betacyaninů, které brání růstu rakovinných buněk.
  • Červená řepa pomáhá při předcházení respiračních obtíží – díky obsahu vitaminu C tlumí příznaky astmatu, posiluje imunitu a stimuluje aktivitu bílých krvinek, které nás chrání před nejrůznějšími infekčními chorobami.
  • Zvyšuje hladinu energie – jako zdroj sacharidů dodává organismu potřebnou energii a díky obsahu nitrátů podporuje využití kyslíku, čímž narůstá fyzická výkonnost – z tohoto důvodu se sportovcům doporučuje konzumace šťávy z červené řepy.

Přidáváme tip na skvělý recept na salát z červené řepy

Další zajímavosti se o červené řepě dozvíme v článku “Červená řepa - zázrak pro krásu i zdraví”.

Rakytník

Rakytník řešetlákový je nenápadný keř, kterého si více povšimneme až na podzim, kdy ho zdobí jasně oranžové bobulky. A právě ony jsou tím, co nás na rakytníku zajímá především.

Jeho plody totiž vynikají vysokou koncentrací vitaminu C a obsahují celou řadu dalších užitečných látek, včetně aminokyselin a enzymů.

Důležitý je podíl vitaminu P, který mimo jiné zabraňuje rozkladu již zmíněného vitaminu C. I plod sušený, či tepelně zpracovaný, si tak zachovává vysokou účinnost.

Účinky rakytníku

  • Posiluje imunitu – v tomto směru sehraje hlavní roli právě opěvovaný vitamin C.
  • Regeneruje pleť – díky této schopnosti je rakytník součástí celé řady kosmetických přípravků a s úspěchem ho můžeme použít k hojení popálenin či omrzlin. Příznivý vliv má i na akné a různé alergické projevy kůže.
  • Podporuje trávení – posiluje činnost jater, slinivky i střev, v lidovém léčitelství se užíval k léčbě žaludečních vředů.
    V posledních letech se mluví také o jeho protirakovinných účincích.

Šalvěj

Ve středověku nahlíželi alchymisté na šalvěj lékařskou jako na prostředek k věčnému životu člověka. Konec konců její léčivé účinky znali už staří Číňané a Peršané.

Za svou schopnost léčit vděčí šalvěj především obsahu mnoha účinných flavonoidů, saponinů, tříslovin a v neposlední řadě také fytoestrogenů.
Je ale třeba ji dávkovat opatrně a hlídat dobu užívání. Obsahuje totiž silici thujon, která je ve vysokých dávkách toxická.

Účinky šalvěje

  • Šalvěj se používá vnitřně (čaj, sirup, tinktura), nebo jako kloktadlo, a také jako součást nejrůznějších mastí, šamponů atd.
  • Šalvějový čaj podporuje paměť, zlepšuje soustředění a celkově zklidňuje. Účinný je i při léčbě močových cest, nadýmání, bolestech žaludku a podpoře imunity.
  • Kloktání šalvějí vám uleví při angíně, odstraňuje zápach z úst, pomáhá při paradentóze.
  • Šalvějový šampon ocení všichni, kterým se nadměrně mastí vlasy.
  • Šalvějové masti jsou vhodné na popáleniny, drobná poranění a na problematickou pleť.

Citrón

Těžko uvěřit, že dříve byly v Evropě citróny tak vzácné, že se jimi vzájemně obdarovávali panovníci.

V dnešní době patří citrón v naší kuchyni k naprosto běžným ingrediencím. Zajímavé je, že ačkoliv jsou citróny neuvěřitelně kyselé, v těle tvoří látky alkalické, s úspěchem se tedy využívají při překyselení organismu.

Citrón

Účinky citrónu

  • Vysoká koncentrace vitaminu C činí z citrónu silnou zbraň proti infekcím horních cest dýchacích a chřipce.
  • Dále se toto citrusové ovoce používá ke stimulaci funkce jater a k celkové detoxikaci organismu.
  • Kyselina citrónová obsažená v citrónech pomáhá rozpouštět žlučové i ledvinové kameny.
Citrón eliminuje odpadní produkty z trávicího systému a pokud si ráno dáme sklenici vlažné vody s citrónovou šťávou, jistě to vašemu trávení pomůže.

Fermentovaná zelenina

O nutnosti konzumovat dostatek zeleniny byly popsány stohy papíru a většina čtenářů si to vykládá jako návod ke konzumaci zeleniny syrové, případně vařené.

Přitom zelenina je zdravá a chutná také kvašená, odborně řečeno “fermentovaná zelenina”. Jedná se o způsob úpravy, který zachová původní obsah živin a navíc získáváme ještě cenná probiotika. Více ve speciálním článku “Fermentace aneb bakterie pracují pro nás”.

Nejde navíc jen o sterilované zelí nebo nakládané okurky, což jsou u nás asi nejznámější formy fermentované zeleniny. Tímto způsobem se dá připravit třeba i mrkev, celer, červená řepa, rajčata nebo květák.

Můžete si zkusit připravit nakládaný “Květák na způsob kimchi”.

Účinky fermentované zeleniny

  • Fermentací se zelenina obohatí o probiotické baktérie, které našemu zdraví prospívají v mnoha ohledech.
  • Trávení – zelenina zpracovaná fermentací je lépe stravitelná, hodí se tedy skvěle například pro ty z vás, který mají s trávením syrové zeleniny potíže.
  • Lepší vstřebatelnost živin – když zvýšíme příjem probiotik, současně se tím podpoří schopnost organismu vstřebávat některé živiny, ať už vitaminy nebo minerály.
  • Imunitní systém – ne nadarmo se říká, že imunita sídlí ve střevech. Je tedy jasné, že probiotika nabízí skvělé účinky i v tomto směru.
    Více v článku “Přirozená podpora imunity začíná výběrem stravy”.
  • Jídlo pro lepší náladu – ačkoliv se to na první pohled nezdá, naše střeva a mozek jsou vzájemně propojené. Proto také ve stresu cítíme nepříjemný tlak v břiše.
  • Právě zvýšená konzumace fermentovaných potravin zásadně ovlivňuje produkci serotoninu – neurotransmiterů, které v dobrém slova smyslu ovlivňují naši náladu. Podrobněji se tímto tématem zabýváme v článku “Jídlo jako obrana proti stresu”.

Med

O medu se už po staletí mluví jako o zlatém zázraku, ačkoliv s drahým kovem nemá nic společného. Proces jeho vzniku je ale vskutku jedinečný.

Med je vlastně směsí cukru, enzymů, minerálů, vitaminů a aminokyselin. Možná vás překvapí, že k tomu, abychom si mohli doma uložit do spíže půllitrovou sklenici medu, musí zhruba 60 tisíc včel urazit až 80 tisíc kilometrů a navštívit více než 2 miliony květů. Bez píle a neutuchající pracovitosti tohoto drobného hmyzu bychom přišli o velmi účinný, a také neuvěřitelně chutný, lék.

Med

Účinky medu

  • Antibakteriální účinky medu – v zabíjení škodlivých baktérií je med neuvěřitelně účinný, díky provedeným výzkumům víme, že si tento včelí produkt troufne i na takové obávané „breberky“, jako je E. coli nebo Salmonella.
  • Tzv. manuka med si poradí dokonce i s bakterií H. pylori – původcem žaludečních vředů.
    S úspěchem byl med použit také k urychlení hojen ran, které nereagovaly na aplikovaná antibiotika. Použít ho můžeme i na popáleniny.
  • Při bolestech v krku a při kašli – budí vás v noci nepříjemný kašel? Právě při této příležitosti jsme možná už vyzkoušeli řadu volně prodejných léků. Ale co třeba med? Odborné časopisy zveřejnily výsledky studií, díky nimž vyšlo najevo, že je med v tlumení kašle efektivnější, než celá řada populárních léčiv.
  • Med v boji proti oparům funguje skvěle díky flavonoidům, které jsou v něm obsaženy.  Mohou napomoci zejména v době vzniku oparu, když si na něj budeme aplikovat vrstvičku medu. Pokud opar podchytíme v začátcích, je velká šance, že nepropukne.
  • Proti tvorbě lupů – zvýšená tvorba lupů může být způsobena kvasinkami a v takových případech pomůže, když po umytí vlasů aplikujeme masku z medu smíchaného s trochou vodu. Necháme ji působit 15-20 minut a pak vlasy opláchneme.
Není ovšem med jako med, vybereme si ten správný v článku “Jak si vybrat kvalitní med?”.

 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*