Květák na způsob kimchi – pikantní příloha ke grilovanému masu

Při přípravě kvašené zeleniny se meze nekladou. Květák můžete připravit také na způsob kimchi, což je typický korejský fermentovaný pokrm, který se tradičně připravuje ze zelí, a nesmějí v něm chybět chilli papričky, případně dary moře a rybí omáčka. My jsme ho ovšem vylepšili o květák…
Při přípravě kvašené zeleniny se meze nekladou. Květák můžete připravit také na způsob kimchi, což je typický korejský fermentovaný pokrm, který se tradičně připravuje ze zelí, a nesmějí v něm chybět chilli papričky, případně dary moře a rybí omáčka. My jsme ho ovšem vylepšili o květák…
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
500 g kimchi
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    voda 1l
    květák 1ks menší
    zelí 300g pekingské
    sůl 20g
    chilli 3ks nebo chilli koření
    šalotka 2ks
    česnek 5stroužků
    zázvor 3lžičky
Pokyny
  1. Připravte si slaný nálev: rozpusťte 20 g soli v 1 litru studené vody. Dobře rozmíchejte, aby se všechna sůl rozpustila.
  2. Květák rozeberte na růžičky, dejte na síto a dobře properte pod tekoucí vodou.
  3. Zelí také dobře omyjte, nechte okapat a nakrájejte na větší kousky.
  4. Obojí dejte do větší mísy, zalijte slaným nálevem a nechte několik hodin, klidně i přes noc, aby zelenina změkla.
  5. Oloupané šalotky nakrájejte na kolečka, zázvor oloupejte a nastrouhejte (může být i neloupaný, ovšem dobře očištěný), chilli papričky nasekejte (semínka vyjměte), česnek oloupejte a utřete. Z těchto ingrediencí vytvořte pastu.
  6. Z naložené zeleniny slijte nálev a uschovejte ho, poté do zeleniny vmíchejte připravenou pastu.
  7. Důkladně promíchejte a napěchujte do litrové sklenice a dolijte slaným nálevem tak, aby byla všechna zelenina ponořená pod hladinou.
  8. Obsah sklenice můžete zatížit výše zmiňovanými těžítky, anebo naplnit mikrotenový sáček zbylým nálevem a ten položit na hladinu.
  9. Sklenici přikryjte plastovým víčkem nebo potravinovou folií a nechte asi týden v teple kvasit.
  10. Průběžně kontrolujte, zda je zelenina ponořená. Po této době přeneste do chladnější místnosti nebo uložte v lednici.

4 komentáře k článku “Květák na způsob kimchi – pikantní příloha ke grilovanému masu”

  1. Jestli mohu poradit, na kvašení zeleniny se mi osvědčil dvojlitrový plastový kbelíček. Do něj připravenou zeleninu namačkám asi na dva prsty pod okraj, položím navrch talířek a zatížím velkým „kvasícím“ valounem (používáme v rodině tyhle velké oblé valouny na zatížení čehokoliv kysajícího už asi 80 let – od prababičky), což udrží hladinu tekutiny pěkně nad zeleninou. Pokud ho nemám, naplním mikroten. sáček vodou a použiji ten, což bylo výše řečeno. Taky je dobré nechat zeleninu kvasit v hlubokém pečícím plechu nebo pekáči, protože někdy přeteče tekutiny poměrně dost a tácek by nemusel být dost hluboký. Ale květák neznám, zkusím.

    1. Jako super nápad v hlubokém plechu ještě sem nikdy neslyšel že by někdo kvasil v kovové nádobě , jo a k autorovi nemyslím to zle ale kde jste přišla na to že se kimchi zalívá slaným nálevem ?? Jako vážně obsah vody nahraďte rybí omáčkou s rýžovou kašičkou ať se s tím květákem k kimchi aspoň přiblížite

      1. Děkujeme za komentář, recept slouží jako inspirace si zkusit v kuchyni něco jiného. My zde použili právě rybí omáčku. Zkuste a uvidíte. můžete nám zase napsat. 🙂 Srdečně zdraví kolektiv JVK.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*