Barevný podzim zve k výletům do přírody a na těch pěkně vyhládne! Jakou svačinu si zabalit na podzimní procházky cestou necestou? Které potraviny nás příjemně zahřejí a dodají nám v tomto ročním období energii? Na tyto otázky odpoví Jakvkuchyni.cz v článku!
Jaká jídla jíst na podzim?
S příchodem podzimu nás ochladí první ranní mrazíky. Z našeho jídelníčku je proto ideální odstranit potraviny s chladicím efektem, které bychom měli naopak nahradit těmi, co nám rozproudí krev v žilách a zahřejí nás. Jaké to jsou? Například:
- dušená a vařená zelenina;
- kvašená a fermentovaná zelenina;
- jablka, hrušky, švestky nebo hroznové víno;
- ořechy, semínka a sušené ovoce;
- kvalitní uzeniny;
- kvalitní sýry;
- kváskový žitný chléb;
- sladké kaše.
Do jídelníčku je nejlepší zařadit vše, co právě roste na našich zahradách. Na podzim si pochutnáme na čerstvých jablkách, švestkách, hruškách, dýních, cuketách a bramborách.
Z ovoce si můžeme vyrobit výborný domácí mošt a z dýní vykouzlíme výtečnou polévku, nebo i jiné dobroty.
Právě dýně získávají na čím dál větší popularitě, třeba i Vás zaujme některý z tipů na dýňové recepty:
- špagetová dýně s parmazánem a žampiony;
- zapečená dýně se sýrovou omáčkou a tyminánem;
- polévka z dýně hokkaidó;
- pečená dýně hokaido na rozmarýnu a česneku.
Pokud máte doma vhodnou opakovatelně použitelnou nádobu, všechny z výše uvedených receptů si můžeme připravit na výlety do přírody.
Hurá na výlet do podzimní přírody
Podzimní příroda hraje všemi barvami a stejně pestrobarevná by měla být i naše strava.
Jídlo si je vhodné si připravovat vždy s ohledem na počasí, které může být na podzim nevyzpytatelné. A to především na horách. Slunečné dopoledne se rázem změní na deštivý den.
A právě v tuto chvíli nám přijde vhod teplý čaj a výživný sendvič. Co vše si na výlet můžeme zabalit, abychom získali potřebnou energii? Vyzkoušejme například:
- sezónní ovoce, mezi které patří jablka, hrušky nebo švestky;
- francouzský sýrový sendvič;
- slané sušenky se sýrem Cottage;
- kváskový chléb s domácím krémovým sýrem;
- ovesná kaše se skořicí a jablky;
- domácí ořechový koláč;
- sušené maso;
- sušené ovoce a ořechy;
- kvalitní hořkou čokoládu;
- vajíčka uvařená natvrdo;
- teplý čaj.
Jaké čaje si připravit na podzimní výlety a proč?
Čaje jsou ideální nápojem, který prohřeje tělo zevnitř. Kromě toho, že čajem tělo zahřejeme a dodáváme mu tolik potřebné tekutiny, může být také vhodným zdrojem energie. Mezi vhodné čaje patří:
- zázvorový čaj: ten tělo opravdu prohřeje, zázvor totiž zvyšuje krevní tlak a má tak vliv na oběhový systém;
- čaj massala: typický nápoj pocházející z Indie je kombinací černého čaje, mléka, cukru a indického koření – tělu dodá potřebnou energii, povzbudí ho a zahřeje;
- skvělou volbou je i čaj z šípků, rakytníku či z lesního ovoce, kterým neodolají ani děti.
DOBRÉ VĚDĚT
Specialista na výživu, Petr Havlíček, k nápojům vhodným v chladných měsících uvádí: “Za hřejivé nápoje uvádí tradiční čínská medicína fermentovaný černý čaj, puh-er, roibos či zázvorový čaj. Dobrým tipem je i přidat skořici. Samozřejmě ale do takového čaje, jehož chuť se snese s chutí skořice.”, podrobněji v článku Petr Havlíček radí: jak se stravovat v zimních měsících.
Jak zabalit svačinu na cesty do podzimní přírody?
Podzimní počasí je ke svačině v batohu “milosrdné”. Máslo se nám nerozteče jako v horkém létě a nezamrzne jako během zimních měsíců. Na výlet si proto můžeme s klidným svědomím přibalit chléb s pomazánkovým nebo tradičním máslem a výborně si na něm pochutnáme. Několik kilometrů dlouhou cestu přežijí i kvalitní šunky, uzeniny a sýry.
A do čeho bychom si tyto dobroty měli zabalit? Ideální je zvolit znovupoužitelné sáčky na svačinu. Naopak bychom se měli vyhýbat jednorázovým obalům, které se po jednom použití změní v odpad.
Muffiny jsou ideální podzimní svačinou na výlety. Jakto?
- Jsou výborné naslano i na sladko.
- Pochutnáme si na nich, ať jsou studené, nebo právě vytažené z trouby.
- Zasytí nás a dodají potřebnou energii.
Existuje celá řada druhů muffinů. Pojďme si je společně připravit s chorizem, čedarem a špenátem. Vyzkoušet ale můžeme také muffiny s:
- velikonoční nádivkou;
- tuňákem, nebo lososem;
- pečeným česnekem;
- pancettou a pecorinem;
- řepou a kozím sýrem;
- nebo například s ořechy a modrým sýrem.
Jak na muffiny s chorizem podle receptu od Jakvkuchyni.cz?
Muffiny naslano jsou skvělá svačinka, kterou si s chutí dáme jen tak. Ale když do nich přidáme chorizo, čedar a špenát, máme rázem...Muffiny s chorizem, čedarem a špenátem
Tak hurá ven, za kouzelným a barevným podzimem! A nezapomeňte, že i když jdeme ven, můžeme jíst chutná a zdravá jídla! V lese po sobě nezanechávejme nic, příroda nám poděkuje.