Vaříme a hurá na výlet: Procházky a výlety jarní přírodou

Venku se pomalu otepluje a první sluneční paprsky nás lákají na výlety do přírody. Co bychom si měli zabalit s sebou, aby nám při túrách po krásách matičky země nevyhládlo? Tipy na recepty, výlety a třídění odpadu na cestách přináší Jakvkuchyni.cz v článku!

Článek Vaříme a hurá na výlet!: Procházky a výlety jarní přírodou na Jakvkuchyni.cz doporučí jarní tipy na zdravé a vyvážené svačiny. (Zdroj: Shutterstock.com).

Abyste byli fit a plní energie, je důležitý vyvážený jídelníček!

Co jíst na jaře?

Jaro s sebou přináší nové začátky, optimismus a svěžest. I jídelníček by se měl po zimě změnit. Jak?
Ideální je zařadit do něj lehké, čerstvé a zelené potraviny, mezi které například patří:

Tyto potraviny nám dodají množství vitamínů a chlorofylů, které tělo po zimě tolik potřebuje.

Hurá na výlet do přírody

Jaro nás láká na výlety do přírody. Po dlouhých chladných měsících si užijeme první sluneční paprsky, které nám dodají energii a optimismus. Nezapomeňme si zabalit vydatnou svačinu a dostatek tekutin.

Tipy na svačiny na výlety:

  • celozrnný sendvič s uzeným lososem a chřestem;
  • ovoce: jablka, hrušky, hroznové víno;zelenina: mrkve, papriky, okurky;
  • nebo domácí müsli tyčinky (zkuste raw tyčinku pro děti podle fotonávodu, nebo domácí flapjack).

Důležité je nezapomenout také na dostatek tekutin, nejlépe vody. Na jaře a ve vyšších polohách může být počasí dost proměnlivé a může se rapidně zhoršit, proto je vhodné si připravit i něco na zahřátí, třeba teplý mátový čaj v termosce. 

Zabalit si na túry můžeme také jídlo, které je možné si ohřát i bez použití ohně, nebo vařiče díky samoohřevné kapsli a troše vody.  

Jak zabalit jídlo a pití na cesty do jarní přírody?

Svačinu je dobré si zabalit pečlivě, přeci jen je cílem našeho putování není asi něco jiného, než si dělat v batohu pořádek.

  • Sendviče je vhodné zabalit do znovupoužitelných termosáčků. Díky termosáčku totiž obsah vydrží déle v požadované teplotě.
  • Ovoce a zeleninu můžeme uložit do znovupoužitelného plastového sáčku, v některých případech mohou být lepší dózy, které brání i pomačkání a rozmačkání ovoce a zeleniny. 
  • Ovoce a zeleninu můžeme také rozmixovat a vložit do znovuplnitelné plastové kapsičky či jiné, nejlépe znovuplnitelné nádoby, vhodné k uchovávání nápojů. 
  • Čaj nalijme do kvalitní termosky, ve které vydrží horký několik hodin.

Třídění odpadu na cestách

Obecně, nejen na cestování, je nejlepší volit znovupoužitelné obaly.
Snižujeme tak množství vyprodukovaného odpadu a navíc tím šetříme přírodu a primární zdroje.

Díky tomu vzniká i méně odpadu, který potřebujeme po cestě vyhodit. Pohozený odpad do přírody nepatří i proto, že se v přírodních podmínkách může rozkládat i tisíce let (více o době rozkladu odpadu v přírodě v infografice).

Odpad, který po cestě vznikne, tak můžeme odkládat třeba do sáčku či vhodné nádoby od jídla a při nejbližší příležitosti ho můžeme vytřídit do sběrných nádob na odpad.

Sendvič s uzeným lososem a chřestem

Sendvič s uzeným lososem a chřestem

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitaminy B, E, A, C, kyselinu listovou, sodík, selen, zinek, fosfor, železo, měď, vápník, mangan,...

Recept - suroviny a postup

Na výlet do přírody nosme svačinu zabalenou ve znovupoužitelných sáčcích. Chráníme tím přírodu a nevytváříme zbytečný odpad. Co když ale přesto nějaký odpad při procházkách vznikne? Stačí ho odnést a vytřídit do příslušného barevného kontejneru na odpad. Má to smysl, třiďte odpad – jen tak umožníte jeho materiálové využití!
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaření s dětmi". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*