Proč je dobré zapojit děti do přípravy svačin na výlety? 

Na výletech dokáže dětem i dospělým pěkně vyhládnout. Příprava svačin na výlety je tak ideální příležitostí, jak spolu trávit čas, který efektivně využijeme. S dětmi si můžeme povídat a dozvědět se tak o sobě něco nového, naše ratolesti mohou plnit různé úkoly a výsledkem bude kvalitní a vyvážená svačina na cesty za poznáním. Zapojte do příprav děti a nenechte si ujít tipy a recepty pro přípravu zdravých svačin na výlet v článku na Jakvkuchyni.cz!

Proč je dobré zapojit děti do přípravy svačin na výlety? 
Článek Proč je dobré zapojit děti do přípravy svačin na výlety? na Jakvkuchyni.cz o tipech na svačiny a recepty. (Zdroj: shutterstock.com).

Kam vyrazit na výlet a co nezapomenout?

Než se pustíme do samotné přípravy svačin, měli bychom znát odpovědi na tyto otázky:

  • Na jaký výlet se chystáme? Čeká nás náročná fyzická aktivita? 
  • Pro kolik lidí budeme svačiny chystat? 
  • Do čeho svačinu zabalíme a kdo ji ponese? 
  • Jaké má být počasí a jak dlouho tedy bude jídlo bez ideálních podmínek pro uchovávání? 
  • Dopřejeme si na výletě někde po cestě nutričně plnohodnotný oběd?

DOBRÉ VĚDĚT
Při přípravě svačin bychom měli vždy brát v potaz počasí, které by mělo při plánování toho, z jakých ingrediencí budeme připravovat svačinu, důležitou roli. Pokud víme, že mají být tropická tepla, logicky bychom se měli vyhýbat potravinám, které se rychle kazí (vajíčka, dresingy, šunky apod.).

Tohle je výborná příležitost, kdy můžeme pověřit děti, aby zjistily, jaké počasí meteorologové v den výletu předpovídají. Tato výzva ovšem záleží na věku dětí.
Potom si můžeme říct, co to znamená – jaké suroviny jsou v daném počasí pro přípravu svačiny ideální, jaké ne a proč a společně pak můžeme hledat recept, nebo vymyslet ideální jídlo.

Už i v této “předpřípravné fázi” můžeme přizvat na rodinnou poradu děti. Kromě toho, že budou moci vyjádřit svůj názor, zlepší se v komunikaci a do budoucna budou umět lépe plánovat, přemýšlet v souvislostech.

TIP
Kam vyrazit na výlet? Vydejte se na některou z
tras Čistou přírodou. Právě tento projekt si klade za cíl třídění odpadu v přírodě a tak tento online průvodce ukazuje kromě krás tras pro pěší a cyklo výlety i místa, kde je po cestě možné vytřídit vyprodukovaný odpad.
Ideální ale je, připravit si jídlo doma do opakovatelně použitelných obalů – protože víte, co jíte, a také tím minimalizujete vyprodukovat odpad.

Příprava zdravých svačin – jak na to?

Pokud děti nebudou jen přihlížet, ale do přípravy zdravých svačin je zapojíme různými činnostmi, je potřeba počítat s větší časovou náročností. Občas se navíc bude třeba obrnět notnou dávkou trpělivosti.
Až si ale společně dáte svačinu, pak se kromě radosti z dobrého jídla, můžete těšit také z týmové spolupráce.

A v budoucnu je velmi pravděpodobné, že právě díky tomu, že dopřejete potomkovi prostor pro přemýšlení, vyjadřování a realizaci, z něj vyroste samostatné dítě a následně zodpovědný dospělý člověk.

Obecně bychom se měli snažit připravovat pestrou a vyváženou stravu, která bude odpovídat délce a náročnosti výletu.

Výběr vhodných jídel by měl tedy odpovídat tomu, co budeme v průběhu celého dne jíst, jak bude výlet náročný a jaké máme podmínky pro uchovávání svačin.
Více v seriálu Zdravý životní styl.

Tipy na zdravé svačiny

Zdravá svačina nemusí sestávat jen z jedné složky, právě naopak. Ideální je vybírat taková jídla, ve kterých je zastoupen vhodný podíl bílkovin, vlákniny, cukrů – ideálně těch s delší dobou rozkladu (tedy polysacharidů) a tzv. hodných tuků (nejlépe v podobě kvalitních rostlinných olejů obsažených například v ořeších a semenech).

Čerstvé a sušené ovoce jako zdroj cukrů a vlákniny

Pokud je to možné, pak je vhodné nakupovat regionální a sezónní ovoce a pokud možno, pak přímo od prodejců, nebo formou samosběru.
Jednak víme, odkud ovoce pochází, můžeme se informovat, jak je ošetřeno a také snižujeme naši uhlíkovou stopu (ovoce k nám totiž neputuje z druhého konce světa, je menší pravděpodobnost chemického ošetření a navíc v takovém případě bylo použito i minimum obalů, které jsou používány právě pro ochranu a manipulaci a díky tomu vzniká také menší množství odpadu.

Z čerstvého ovoce je vhodné jablko, které obsahuje antioxidanty, vlákninu, cukry a jeho povrch je odolný proti poškození.
Pro doplnění “rychlých cukrů” můžeme použít hroznové víno, blumy a další peckoviny (broskve, meruňky, nektarinky apod.).
Vhodný je i banán, ale kvůli jeho rychlé kazivosti je vhodnější v sušené podobě.

Obzvláště na delší výlety je vhodné sušené ovoce, jako třeba právě banán, křížaly (sušená jablka), švestky, meruňky, brusinky, rozinky, fíky, datle atd.
Výhodou je, že usušené plody zaberou méně místa, ale zejména odolnost vůči teplotám (dlouho vydrží) a mechanickému poškození.

TIP
Děti nám mohou pomoci zjistit, kdo by si dal jaké ovoce a zeleninu na svačinu, podle věku nám mohou pomoci s přípravou.

Ideální je ovoce a zeleninu omýt, případně zbavit slupek, jader, nakrájet – závisí na typu a délce výletu. I s tím nám dle věku mohou pomoci děti. Při přípravě si můžeme povídat o tom, proč jim daná potravina chutná a nějaké zajímavosti o ní.

Čerstvá a sušená zelenina – zdroj vlákniny, který zažene hlad

Je to podobné, jako u ovoce. Měkké druhy zeleniny je lepší uchovávat v opakovatelně-použitelné krabičce, která brání jejímu znehodnocení.

Z výživového hlediska je zelenina vhodná především na zasycení a zavodnění – neobsahuje tolik cukru, takže nám nedodá tolik energie.

Na cesty jsou ideální odolné druhy zeleniny, které nepodléhají rychle zkáze, jako například mrkve, ředkvičky, kedlubny, papriky apod., a navíc tyto druhy zeleniny zasytí.
Na doplnění vody jsou pak vhodné salátové okurky. 

DOBRÉ VĚDĚT
Pro uchování čerstvého ovoce, ale i zeleniny, jsou vhodné opakovaně-použitelné nádoby, které po výletě umyjeme a v případě potřeby je můžeme využívat znovu.

Sušenou zeleninu můžeme mít také po ruce, z té získáme především vlákninu, navíc nás zasytí. S úspěchem se určitě setkají domácí zeleninové chipsy!

I zde nám děti mohou v roli detektivů pomoci zjistit, kdo má na co chuť a pak společně můžeme vymyslet vhodnou kombinaci ovoce, nebo zeleniny, nebo i obojího. I v tomto případě děti mohou pomáhat s omýváním, krájením a podobně.

Ořechy a semena jako zdroj “zdravých tuků”, který navíc zasytí

Právě tyto plody jsou skvělým zdrojem vlákniny, proto zasytí, a také přírodních olejů. Děti nám mohou tak jako v případě jiných položek pomoci zjistit, kdo má na co chuť a podle toho můžeme připravit z oříšků a semen mix, který bude chutnat všem. Díky tomu bude naše strava také pestrá.

Tipy na recepty od Jakvkuchyni.cz:

A i v tomto případě se můžeme o sobě dozvědět spousty zajímavostí a užít si společně legraci.

Luštěniny a sušené maso jako zdroj bílkovin

Zdravou svačinu si můžeme připravit také z luštěnin bohatých na bílkoviny, které můžeme použít k výrobě pomazánek, polévek či do salátů.

Děti nám mohou pomoci s přípravou pomazánky, vyzkoušejte třeba:

Zejména na odpolední svačiny je vhodné sušené hovězí maso, které se nekazí, na dlouho zasytí a je vynikajícím zdrojem bílkovin. Pro menší děti ale může být špatně stravitelné.

Menší děti (cca od 3 let) by namísto sušeného masa mohly jako zdroj bílkovin dostat sušenou šunku.

Pečivo jako zdroj polysacharidů a vlákniny, které zasytí

Důležitou součástí našeho jídelníčku tvoří pečivo a proto bychom měli dbát na jeho kvalitní složení.
Ideální je si pečivo upéct doma a namísto klasické bílé mouky volit alternativy, které jsou bohaté na vlákninu a déle tělu poskytují pocit zasycení a energii (ideálně je například špaldová mouka apod.).

Právě pečení mnoho dětí miluje a s přípravou těsta rády pomohou. Není přeci nad to, připravit těsto, různé tvary a pak sledovat, jak se v troubě promění v neskutečnou dobrotu. Takže až malí detektivové zjistí, na co má kdo chuť, je nejlepší neotálet a pustit se do přípravy dobrého domácího pečiva, které pak poslouží jako základ svačiny.

Z energetického hlediska, pocitu zasycení a pozitivního dopadu na zažívací ústrojí, jsou nejlepší volbou mouky s hrubším mletím i se zbytky slupek (špaldová, grahamová, či speciální luštěninové mouky apod.).

Zkuste si podle Jakvkuchyni.cz upéct třeba:

Pečivo pak může tvořit základ pro přípravu domácích baget, obložených rohlíků a podobně.

Na cesty se jako svačina skvěle hodí křupavé obložené vietnamské bagety, trhané hovězí na balzamicu, nebo třeba panini.

Stejně tak s dětmi můžeme upéct slané štrúdly, nebo třeba slané trhané koláče a quiche, zkusit můžete:

Na výletech potěší i sladké pečivo, nebo zapečené těstoviny. Děti budou nadšené, že se mohou podílet na přípravě jídla pro celou rodinu. Kromě toho, že se budou cítit důležité, mohou se naučit novým věcem – i takové nakrájení a ukládání do nádob je výzva!

Zkuste podle receptů Jakvkuchyni.cz třeba:

Jak správně hospodařit s cukry v těle prozradí článek Glykemický index a glykemická nálož v jídelníčku.
Obecně platí, že je vhodné přijímat potraviny bohaté na (poly)sacharidy ráno či v dopoledních hodinách, nebo tehdy, když plánujeme, nebo jsme, po energeticky náročné aktivitě.

Na výletě bychom neměli zapomínat na pitný režim! Nejlepší je čistá voda, nebo voda s pár kapkami citronu, mátou a jinými bylinkami, případně s domácími šťávami.

DOBRÉ VĚDĚT
Doplnit energii a zasytit se můžeme také díky tzv.
smoothie (jaký je rozdíl mezi smoothie a džusem a co pro jeho přípravu potřebujeme podrobněji v článku Dej životu šťávu!).

Připravte si spolu s dětmi, kvalitní smoothie, které zasytí a navíc tělu dodá vodu a potřebné živiny.

Smoothie z lesních plodů

Smoothie z lesních plodů

Energie se na výletech hodí a nemusíme ji vždy přijímat pouze z jídla. Připravte si domácí smoothie z lesních plodů - tenhle nápoj nám...

Recept - suroviny a postup

Děti mohou být skvělými pomocníky a nikdy nezapomínejme na to, že každou věcí se učí novým dovednostem. Ať jde o systematické přemýšlení, učení se novým postupům, manuálním schopnostem, nebo jen uvědomění si hodnoty práce a času.
Příprava svačin je skvělým způsobem, kdy můžeme být spolu, trávit efektivně čas a učit se novým věcem.

Tak hurá zdolat výzvy v kuchyni a na výletech!

Nezapomínejte třídit odpad, ať jste kdekoli – je skvělé vést k tomu děti v kuchyni třeba při přípravě svačin na výlety, ale i na samotných výletech. Vštípí se tak důležitost třídění odpadu, bez toho totiž odpad končí bez možnosti dalšího využití na skládkách. Vytříděné sklo a kovy se k nám mohou vracet v podobě nových produktů v podstatě donekonečna. Plastová PET láhev se může proměnit třeba ve fleecovou bundu, spacák nebo lavičku v parku. Naopak pohozené odpadky znehodnotí životní prostředí někdy i na tisíce let a jsou vědomým plýtváním zdroji. Má to smysl, třiďte odpad! 
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Jídlo pro děti". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*