Tuky a oleje: Zdraví prospěšné tuky


Správné tuky jsou nezbytnou součástí naší stravy. Nacházejí se v potravinách v mnoha různých podobách. Cílem tohoto článku je přiblížit vám ty tuky, které jsou ve stravě opravdu důležité, protože v mnoha ohledech podporují naše zdraví. Právě proto by neměly v našem jídelníčku chybět.

Zdraví prospěšné tuky

Slovo „zdravé“ je dnes velmi relativní pojem. V reklamě slyšíme, že je to či ono zdravé a pro nás, tedy pro náš organismus, prospěšné. Bohužel to však v mnoha případech není pravda. Mnoho reklam se zabývá i různými tuky. Zkusme se zamyslet nad tím, jak by měl správný tuk vypadat, aby do organismu kromě energie přinesl i další řadu cenných látek.

Máslo

Máslo je derivát kravského mléka. Takže je podstatné zamyslet se nejen nad výrobním procesem, ale také nad zdrojem mléka. Tedy jak se chovají zemědělci ke kravám – dojnicím? Dojnice by měly mít kromě pohybu také kvalitní a pravidelnou stravu, od které se odvíjí kvalita a množství nadojeného mléka.
Kvalitou mléka mám na mysli množství nenasycených mastných kyselin. Tento druh tuku je pro nás velmi důležitý. Čím větší je poměr nenasycených tuků oproti nasyceným, tím je pro nás máslo, a kterýkoli jiný tuk nebo olej, hodnotnější. Nasycené mastné kyseliny jsou zdrojem energie, ale větší význam pro nás nemají.  Obecně jsem přesvědčen, že máslo je v pořádku a není důvod se mu vyhýbat. Přívětivější podoba másla je máslo přepuštěné nebo-li ghí.

Přepuštěné máslo – ghí 

Máslo je ve své podstatě velmi kvalitní tuk, který pokrmům dodává plnou chuť.  Není potřeba se bát namazat si ho na chléb nebo na něm krátce smažit. Pokud bychom rádi na másle pekli nebo smažili delší dobu, je vhodnější koupit si nebo připravit máslo přepuštěné, tzv. ghí. Přepuštěné máslo je zbavené především bílkovin, které se v průběhu zahřívání v běžném másle pálí.  

Výroba domácího přepuštěného másla

Obyčejné máslo velmi zlehka zahřejeme v hrnci a po rozpuštění asi dalších 10-15 minut průběžně sbíráme bílou pěnu, která se z tuku uvolňuje.  Je vhodnější rozpustit větší množství másla (alespoň 4 kostky).

Oleje

Základní nutností kvalitních olejů jsou správné a kvalitní obaly. Láhve pro uchovávání olejů by měly být skleněné. Proč? Kvůli vaznosti tuků a olejů se chemikálie z plastových obalů velmi snadno uvolňují do oleje. Výrobci by tedy měli rozhodně uchovávat oleje ve skleněných, popřípadě kovových obalech. Olej by také neměl být vystaven dennímu světlu. Láhev by v ideálním případě neměla být čirá.
Kvalitní olej poznáme podle množství nenasycených mastných kyselin. U olejů hraje roli také množství polynenasycených mastných kyselin a omega, 3 a 6 čím je větší poměr, tím je olej hodnotnější. Pro vývoj a udržení zdraví organismu jsou tyto tuky zásadní.  U olejů hraje také roli zákal a barva. Například dýňový olej má tmavou zelenou barvu a hutnou plnou chuť.  Takovýto olej není rafinovaný (neprochází procesem čištění) a je z nutričního hlediska velmi hodnotný.

Margaríny

Také u margarínů je potřeba sledovat obsahy jednotlivých mastných kyselin.  Některé margaríny na tom nejsou vůbec špatně.
Ale pozor na palmový olej, který se v mnohých výrobcích, nejen v margarínech, objevuje stále častěji. Je to velmi levná náhražka slunečnicového, lněného nebo řepkového oleje. Palmový tuk se dováží z Indonésie, kde jsou káceny pralesy a vysazovány palmy. Já sám jakýkoli výrobek s obsahem palmového tuku nekupuji.  Údaje o jeho vlivu na náš organismus se v různých studiích rozcházejí. A my – spotřebitelé bychom si měli uvědomit fakt, že výrobce palmovým olejem v prvé řadě šetří náklady na výrobu a usnadňuje si výrobní proces.

Pokud si potřebujete něco namazat na chléb, na výběr máte z celé řady oříškových krémů, nebo dejte přednost obyčejnému kvalitnímu máslu, nejlépe farmářskému a podpořte českého zemědělce.

Ořechy a semena

Ořechy a semena jsou bohatým zdrojem kvalitních tuků. Je vhodné je před použitím propláchnout pod tekoucí vodou a případně také namočit. Opláchnutím z nich omyjeme prach a také plísně. Namočením jsou pro nás stravitelnější a mnohdy i chutnější. Můžeme si z nich připravit vlastní bezvadnou oříškovou pomazánku nebo krém …

Data získané z etiket běžně dostupných uvedených potravin
Tabulka oleju

Nebojme se tuků a hledejme je v přirozené formě a podobě!

To je základní pravidlo pro použití kvalitních tuků. Zdraví a prospěšnost tuků nalezneme v olejích, semenech

a ořeších, také v domácím masu pasoucích se zvířat, nebo i v celých obilovinách (oves, pšenice jednozrnka, pšenice špalda, žito, ječmen apod.), kde klíček obilovin obsahuje též zdraví prospěšné tuky.

Skvělá zálivka na salát

Skvělá zálivka na salát

Zálivka je jednoduchým způsobem, jak do sebe (a do dětí) dostat denní dávku zdravých tuků. Dýňový je mimořádně vhodný díky obsahu...

Recept - suroviny a postup

Domácí nutela

Domácí nutela

Žádné cukry a ztužené tuky. Jen oříšky, kakao a výborná chuť. Vyzkoušejte si vyrobit domácí nuttelu, všechny suroviny na ní určitě...

Recept - suroviny a postup

Článek připravil výživový poradce Jakub Pawlas

Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*