Vánoční kapustnice


K vánoční tabuli patří i polévka. V Čechách si dopřáváme rybí polévku, ale ne všichni patří mezi její milovníky. Na Slovensku si naopak nedokážou představit Vánoce bez kapustnice. Každá rodina má svůj tradiční a osvědčený recept. Nejlepší prý je připravit si polévku den předem a nechat rozležet všechny chutě do následujícího dne.
K vánoční tabuli patří i polévka. V Čechách si dopřáváme rybí polévku, ale ne všichni patří mezi její milovníky. Na Slovensku si naopak nedokážou představit Vánoce bez kapustnice. Každá rodina má svůj tradiční a osvědčený recept. Nejlepší prý je připravit si polévku den předem a nechat rozležet všechny chutě do následujícího dne.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    zelí 500g kysané
    mouka 10lžic hladká
    česnek 4stroužky
    olej 4lžíce
    klobása 2ks
    paprika 2lžíce mletá
    protlak 1ks rajský
    cibule 1ks
    sůl 1špetka
Pokyny
  1. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na čtvrtky.
  2. Dáme vařit zelí i spolu s vodou z pytlíku (zelí můžeme nakrájet na menší kousky).
  3. Přidáme cibuli, česnek a sůl. Zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené.
  4. Přivedeme k varu.
  5. Poté přidáme celé klobásy a vaříme cca 20 minut.
  6. Mezitím si připravíme jíšku – olej zahřejeme, přidáme mouku a opražíme. Poté do jíšky přidáme papriku a ještě trochu zapražíme.
  7. Jíšku zamícháme do polévky a nakonec přidáme vodu. Vody přidáme tolik, aby zůstala polévka hustá.
  8. Nakonec přidáme rajský protlak a okořeníme – pepřem, novým kořením, můžeme přidat i bobkový list.
  9. Necháme projít varem a odstavíme z plotny.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*