Voňavá domácí rajská, šťavnaté masové koule skryté v paprice a jemně nasládlá chuť, kterou známe z dětství. Plněné papriky jsou klasikou české kuchyně, která potěší malého i velkého strávníka. Ať už je připravujeme poprvé nebo posté, jedna věc je jistá – zmizí z talíře rychle.
|
Voňavá domácí rajská, šťavnaté masové koule skryté v paprice a jemně nasládlá chuť, kterou známe z dětství. Plněné papriky jsou klasikou české kuchyně, která potěší malého i velkého strávníka. Ať už je připravujeme poprvé nebo posté, jedna věc je jistá – zmizí z talíře rychle.
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
40 minut
|
![]() |
Chod
|
Suroviny
Na papriky
Na omáčku
rajčatová passata
1kg
2 krabičky
vývar
0,5l
nové koření
4kuličky
pepř
4kuličky
bobkový list
3ks
paprika
2lžíce
sladká
cibule
1
|
Pokyny
- Mleté maso přendáme do mísy a dochutíme ho solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.
- Přidáme vejce. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a přilijeme k němu trochu mléka, aby zvlhl a poté ho také přidáme k masu.
- Směs zamícháme a propracujeme.
- Papriky omyjeme, odkrojíme vršky, které dáme bokem, a vyjmeme z nich semínka.
- Očištěné papriky naplníme masovou směsí, kterou do papriky dobře upěchujeme.
- V pánvi rozehřejeme olej a papriky na něm ze všech stran opečeme.
- Poté je dáme stranou a ve výpeku necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme také nakrájené seříznuté vršky paprik.
- Následně přisypeme sladkou papriku a asi minutu mícháme (paprika se nesmí připálit, jinak zhořkne).
- Přilijeme passatu, vývar a přidáme koření - bobkový list, nové koření a celý pepř (ideálně ho vložíme do kovového sítka na čaj, abychom ho pak v omáčce nemuseli složitě hledat).
- Do omáčky teď vrátíme orestované papriky a přivedeme ji k varu.
- Poté plamen ztlumíme, pánev přiklopíme a pozvolna vaříme asi 30 minut.
- Na závěr z omáčky vyndáme koření, rozmixujeme ji dohladka a dochutíme ji dle potřeby solí, pepřem (případně také cukrem, pokud jsme neměli příliš sladká rajčata).
- Hotové papriky podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Pokud nám zbyde mleté maso a už nebudeme mít papriky, které bychom naplnili, můžeme udělat kuličky a ty také přidat do omáčky.
Krabičky od rajčatové passaty třídíme podle materiálu kontejneru s oranžovou samolepkou. Slupky, zbytky cibule, paprik a rohlíků lze vytřídit do bioodpadu.