Plněné papriky s rajskou omáčkou

Voňavá domácí rajská, šťavnaté masové koule skryté v paprice a jemně nasládlá chuť, kterou známe z dětství. Plněné papriky jsou klasikou české kuchyně, která potěší malého i velkého strávníka. Ať už je připravujeme poprvé nebo posté, jedna věc je jistá – zmizí z talíře rychle.
Voňavá domácí rajská, šťavnaté masové koule skryté v paprice a jemně nasládlá chuť, kterou známe z dětství. Plněné papriky jsou klasikou české kuchyně, která potěší malého i velkého strávníka. Ať už je připravujeme poprvé nebo posté, jedna věc je jistá – zmizí z talíře rychle.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Na papriky
    maso cca 500g mleté, vepřové nebo mix s hovězím s převahou vepřového
    papriky 4ks větší bílé
    vejce 1ks
    rohlík 1ks starší
    česnek 1stroužek
    majoránka 1/2lžičky
    mléko trochu
Na omáčku
    rajčatová passata 1kg 2 krabičky
    vývar 0,5l
    nové koření 4kuličky
    pepř 4kuličky
    paprika 2lžíce sladká
    cibule 1
Pokyny
  1. Mleté maso přendáme do mísy a dochutíme ho solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.
  2. Přidáme vejce. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a přilijeme k němu trochu mléka, aby zvlhl a poté ho také přidáme k masu.
  3. Směs zamícháme a propracujeme.
  4. Papriky omyjeme, odkrojíme vršky, které dáme bokem, a vyjmeme z nich semínka.
  5. Očištěné papriky naplníme masovou směsí, kterou do papriky dobře upěchujeme.
  6. V pánvi rozehřejeme olej a papriky na něm ze všech stran opečeme.
  7. Poté je dáme stranou a ve výpeku necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme také nakrájené seříznuté vršky paprik.
  8. Následně přisypeme sladkou papriku a asi minutu mícháme (paprika se nesmí připálit, jinak zhořkne).
  9. Přilijeme passatu, vývar a přidáme koření - bobkový list, nové koření a celý pepř (ideálně ho vložíme do kovového sítka na čaj, abychom ho pak v omáčce nemuseli složitě hledat).
  10. Do omáčky teď vrátíme orestované papriky a přivedeme ji k varu.
  11. Poté plamen ztlumíme, pánev přiklopíme a pozvolna vaříme asi 30 minut.
  12. Na závěr z omáčky vyndáme koření, rozmixujeme ji dohladka a dochutíme ji dle potřeby solí, pepřem (případně také cukrem, pokud jsme neměli příliš sladká rajčata).
  13. Hotové papriky podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Pokud nám zbyde mleté maso a už nebudeme mít papriky, které bychom naplnili, můžeme udělat kuličky a ty také přidat do omáčky.

Krabičky od rajčatové passaty třídíme podle materiálu kontejneru s oranžovou samolepkou. Slupky, zbytky cibule, paprik a rohlíků lze vytřídit do bioodpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*