Játrová paštika s cibulovou marmeládou

Játra v současnosti patří spíše k těm opomíjeným potravinám, které se v jídelníčku nevyskytují příliš často. Je to ale škoda! Jsou dobře dostupná, a navíc obsahují velké množství železa a dalších vitamínů. Pokud neholdujeme játrům vcelku, zkusme například játrové knedlíčky do polévky nebo výbornou játrovou paštiku, která je za pár minut hotová!
Játra v současnosti patří spíše k těm opomíjeným potravinám, které se v jídelníčku nevyskytují příliš často. Je to ale škoda! Jsou dobře dostupná, a navíc obsahují velké množství železa a dalších vitamínů. Pokud neholdujeme játrům vcelku, zkusme například játrové knedlíčky do polévky nebo výbornou játrovou paštiku, která je za pár minut hotová!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 malé skleničky
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Paštika
    játra 500g kuřecí nebo krůtí - jsou jemnější než vepřová
    máslo 150g
    smetana 100ml ke šlehání
    česnek 2stroužky
    cibule 1ks
    paprika 1/2lžičky sladká
    tymián 1/2lžičky
Cibulová marmeláda
    cibule 500g červené
    červené víno 200ml suché
    cukr 2lžíce
    balzamiko 2lžíce
    tymián 1lžička
    sůl 1lžička
Pokyny
Paštika
  1. V pánvi rozehřejeme 50 g másla a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  2. Játra očistíme - zbavíme blan, nakrájíme na menší kousky a orestujeme cca 4 minuty na pánvi (játra musí zůstat uvnitř hezky růžová).
  3. Osolíme, opepříme a přidáme koření.
  4. Opečená játra spolu s celým obsahem pánve vložíme do mixéru, přidáme smetanu a začneme mixovat.
  5. Postupně po malých kouscích pak přidáváme také zbylé máslo a dále mixujeme, aby se propojilo s játry.
  6. Nakonec paštiku ochutnáme a případně ještě dosolíme a opepříme.
  7. Hotovou paštiku dáme do skleniček a necháme v lednici vychladit.
Cibulová marmeláda
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a cukr a začneme ji pozvolna opékat.
  3. Přidáme tymián, sůl a pepř.
  4. Dále přilijeme také červené víno a balzamiko a asi 30 minut pozvolna opékáme, aby se odpařila veškerá tekutina a cibulová směs hezky zhoustla.
  5. Nakonec ještě dle chuti dosolíme, přidáme pepř, cukr, balzamiko.

Klasické máslo se obvykle prodává v tzv. kompozitním obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento obal patří do směsného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*