Bramborové vdolky s mrkvovou marmeládou


Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
Porce
16 ks
Doba přípravy
2 hodiny
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    brambor 300g
    máslo 25g rozpuštěné
    droždí 25g
    cukr krupice 3lžíce
    mléko 1dl vlažné
    vejce 1ks
    jogurt řecký nebo zakysaná smetana
Pokyny
  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
  2. Oloupeme je a nastrouháme.
  3. Droždí rozdrobíme a smícháme s polovinou vlažného mléka a 2 lžícemi mouky.
  4. Připravený kvásek necháme 20 minut vzejít na teplém místě.
  5. Mouku prosejeme se špetkou soli, promícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme kvásek a zbytek mléka.
  6. Dále přidáme rozšlehané vejce, žloutek, rozehřáté máslo a vypracujeme tužší těsto.
  7. Vložíme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut na teplém místě.
  8. Jakmile bude těsto vykynuté, rozválíme je na pomoučeném válu na placku o síle cca 2 cm.
  9. Kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka (průměr 7 – 10 cm).
  10. Přendáme je na pomoučený tác a necháme přikryté utěrkou ještě 15 minut kynout.
  11. Ideálně ve fritovacím hrnci, příp. v klasickém hrnci, si rozehřejeme 1 – 2 l oleje (teplota by měla být kolem 170 – 180 °C).
  12. Do každého vdolku uděláme vařečkou důlek a takto připravený jej vložíme do rozpáleného oleje.
  13. Smažíme cca 3 – 4 minuty z každé strany (dozlatova – klidně vyndejte trochu dřív, vdolky ještě ztmavnou).
  14. Na marmeládu necháme svařit vodu s cukrem, přidáme mrkev, strouhaný zázvor a pozvolna vaříme, dokud se mrkev nerozvaří. Mrkvovou marmeládu necháme vychladnout.
  15. Na připravené vdolky naneseme marmeládu a vrch ozdobíme zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*