Křupavý vegetariánský hamburger


Americká klasika nad klasiky – hamburger – je u nás čím dál oblíbenější. A oblíbenou se stává i samotná příprava domácích hamburgerů. Tuto klasiku s obvykle s podáním řádného kusu masa, lze připravit i ve velmi chutné vegetariánské verzi, která není o nic ochuzena! Vyzkoušejte hamburger s domácími houskami a brokolicovým karbanátkem. Jak na to?
Americká klasika nad klasiky – hamburger – je u nás čím dál oblíbenější. A oblíbenou se stává i samotná příprava domácích hamburgerů. Tuto klasiku s obvykle s podáním řádného kusu masa, lze připravit i ve velmi chutné vegetariánské verzi, která není o nic ochuzena! Vyzkoušejte hamburger s domácími houskami a brokolicovým karbanátkem. Jak na to?
Porce
7 - 8 bulek
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
Domácí hamburgerové bulky
    mouka 450g hladká
    mléko 240ml plnotučné
    máslo 75g pokojové teploty
    cukr 40g
    droždí 7g sušené
    sůl 1lžička
    vejce žloutek na potření
    semínka sezamová semínka na posypání
Brokolicové karbanátky
    sýr 100g parmazán
    strouhanka 4lžíce
    vejce 2ks
    mouka 2lžíce hladká
    brokolice 1ks
    česnek 1stroužek
    olej na smažení
Dokončení
    okurka 2ks
    rajče 1ks
    kečup nebo hořčice případně dresink
    salát ledový
    cibule červená cibule nakrájená na kolečka
Pokyny
Hamburgerové bulky
  1. S jejich přípravou začneme nejdříve:
  2. V menším hrnci zahřejeme mléko, aby bylo vlažné. Přidáme do něj cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
  3. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přilijeme kvásek a začneme míchat těsto – pokud používáme robot, použijeme k míchání těsta hnětací hák.
  4. Po 2-3 minutách zapracujeme postupně kousky másla a hněteme tak dlouho, dokud se máslo nezapracuje a nevznikne nelepivé a vláčné těsto.
  5. Jakmile máme těsto vymíchané, přesuneme do čisté mísy, posypeme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 60 – 90 minut kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Vykynuté těsto dáme na pracovní desku a rozdělíme na stejně velké části – můžeme je převážit, aby každá bulka měla cca 110 g.
  7. Každý kousek zpracujeme a vytvarujeme do bulky – natahujeme směrem dolů, abychom měli povrch bulky hladký. Pomocí krouživého pohybu vytvarujeme bulky, spodní část těsta přitlačíme k sobě, aby při pečení bulka nepraskla.
  8. Bulky rozdělíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
  9. Poté potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovými semínky.
  10. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 20 – 25 minut, dokud nebude povrch bulek krásně zlatavý.
Brokolicové karbanátky
  1. Na karbanátky si nakrájíme na kousky brokolici i s košťálem a uvaříme ji v osolené vodě do měkka.
  2. Vodu slijeme a necháme vychladnout.
  3. Poté brokolici rozmixujeme s česnekem – nemixujeme úplně, ale ponecháme kousky brokolice.
  4. Vejce prošleháme s parmazánem, přidáme k brokolicové směsi.
  5. Poté přidáme strouhanku a mouku, osolíme a opepříme a vše promícháme, dokud nevznikne kompaktní směs.
  6. Ze směsi odebíráme lžící základ karbanátků a tvoříme placičky o stejné velikosti jako jsou bulky.
  7. Na pánvi si rozpálíme olej a smažíme z obou stran dozlatova.
Dokončení hamburgeru
  1. Hamburger podáváme v měkké nebo opečené bulce (rozkrojenou bulku opečeme na suché pánvi nebo na grilu).
  2. Na spodní stranu bulky namažeme kečup, hořčici nebo jiný dresink.
  3. Překryjeme salátovým listem, přidáme plátky rajčat, brokolicovou placku, plátky cibule a okurky a přikryjeme horním dílem housky.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*